h

Leuze CV

20 februari 2017

Leuze CV

De wekelijkse leuze, deel 105

Een mens is meer dan een loonslaaf

PAK DE MACHT


Mijn oma kwam uit Drachten, een plaatsje aan de rand van het Fries veengebied.
Van haar hoorde ik verhalen over Fries veenbazen; arrogante mannen, die hun arbeidersvolk nog slechter behandelden dan hun beesten. En het hongerloontje wat zij verdienden, moesten deze arbeiders verplicht besteden in de winkel van diezelfde baas. Voor woekerprijzen. Gedwongen winkelnering heette dat.
Mijn oma vertelde dan ook van Domela Nieuwenhuis, de VERLOSSER.
Dominee Domela Nieuwenhuis, een man uit gegoede kringen, was aan het einde van de 19e eeuw de voortrekker van het socialisme.
Hij verplaatste zich letterlijk en figuurlijk  in het leven van de arbeiders. Hij overnachtte in hun krotten en sliep desnoods in hetzelfde bed. Domela Nieuwenhuis vertelde hen van een wereld van vrede en broederschap en van welvaart voor ALLEN.

 

Hij kreeg de arbeiders in beweging en met hen stond hij  op de barricaden toen zij tot een staking kwamen. Domela Nieuwenhuis vond  dat deze beweging van onderaf moest komen. Niet de politieke elite, maar de arbeiders zelf moesten hun leven naar hun hand zetten.
En dat is hen gelukt ook. Er zijn in die tijd heel wat wetten op gebied van de sociale voorzieningen gekomen.

Wat zich aan het einde van de 19e eeuw afspeelde, zien we nu weer in een andere vorm terug.
In de afgelopen veertig jaar zijn er heel wat wetten op het gebied van de sociale voorzieningen weer afgebroken. Dit alles ten gunste van de nu heersende elite.
Neem bijvoorbeeld de Wet Werk en Zekerheid.
Deze wet maakt van de werknemer een speelbal voor zijn werkgever.
In veel gevallen wordt de werknemer twee jaar tijdelijk in dienst genomen. Vaak ook tegen een lagere beloning. Daarna wordt hij bedankt en kan na zes maanden terug komen. Of hij kan  een nieuwe baan gaan zoeken voor twee jaar. Denk maar eens aan al die mensen, die in de zorg werken, met hun draaideurcontracten.
De maatschappelijke gevolgen van zo’n contract zijn bijvoorbeeld dat de werknemer een onzekere toekomst heeft, zich moeilijk kan vestigen en daardoor moeilijk een gezin sticht.
De werknemer is een moderne loonslaaf geworden.
Het wordt tijd om weer in beweging te komen.

PAK DE MACHT.
STEM SP.

Foto: SP Veenendaal

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier