h

Als het geld toeneemt , groeit ook de hebzucht.

10 januari 2020

Als het geld toeneemt , groeit ook de hebzucht.

Deze bovenstaande quote komt van Jevenalis, een dichter uit de tweede eeuw na Christus. Hier moest ik aan denken toen ik gisteren Een Vandaag bekeek.

Wat is het geval? Vorig jaar heeft de overheid een vast tarief per maand ingesteld voor het gebruik maken van de WMO. De WMO is bedoeld als vangnet voor mensen die zichzelf niet meer kunnen redden. Daar kan je bijvoorbeeld ondersteuning krijgen bij vervoer, huishoudelijke hulp, dagbesteding enz. Dit tarief bedraagt nu €19,00 per maand. De gemeente legt de rest van de kosten bij.

Reden voor dit overheidsbesluit is dat de stapeling van zorgkosten voor veel mensen niet meer te overzien is. Eerst betaalden de mensen die van de WMO gebruik maakten een eigen bijdrage voor vervoer, eigen bijdrage voor de dagbesteding, eigen bijdrage voor de huishoudelijke ondersteuning (Vaak waren er ook hoge zorgkosten, waardoor het eigen risico helemaal gebruikt werd en de eigen bijdrage aan de medicijnen er bovenop kwam.) Sommige mensen hadden minder dan € 50,00 leefgeld per week.

Maar behalve dat er voor de WMO een vast tarief per maand is gekomen, heeft de overheid ook besloten dat het gebruik van de WMO voor iedereen is. Ook voor de mensen met een dikke portemonnee.
Nu wil het geval dat sinds de instelling van dit vaste tarief samen met de inkomensonafhankelijkheid de aanvraag op de huishoudelijke ondersteuning schrikbarend is gestegen.

Hoe kan dat? Wel iedereen kan gebruik maken van deze regeling. Of je nou niks te makken hebt, of je hebt een paar miljoen op je bankrekening staan, je mag, als je zelf niet meer je huis kan schoonmaken voor € 19,00 gebruik maken van de huishoudelijke ondersteuning die de gemeente biedt.
Veel mensen met hoge inkomens sturen hierdoor hun particuliere hulp de laan uit en doen een aanvraag voor de huishoudelijke ondersteuning  bij de gemeente.
"Wij zijn een dief van ons eigen portemonnee, wanneer we dat niet doen!" Werd er door een van hen gezegd.

Mijn vraag aan hen is:
Waar blijf je met je maatschappelijke verantwoordelijkheid?
Wat denk je dat de gevolgen zijn? Kan de gemeente straks nog ondersteuning geven aan de mensen die het echt nodig hebben?
En voel je je er nu echt prettig bij dat je die €100,00 in je zak kan houden

Mijn moeder zei altijd: "In een doodshemd zitten geen zakken!"

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier