h

Multatuli

2 maart 2020

Multatuli

Vandaag, 2 maart, is het de tweehonderdste geboortedag van Eduard Douwes Dekker, beter bekend onder de pseudoniem Multatuli (Ik heb veel geleden).
Eduard Douwes Dekker was een bestuursambtenaar in Nederlands Indië. Daar zag hij veel misstanden corruptie en uitbuiting van de inheemse bevolking. In zijn beroemde boek Max Havelaar stelt hij deze misstanden aan de kaak.

Max Havelaar is een raamvertelling. Dat is verhaal waarin een aantal andere verhalen opgaan.
In Max Havelaar gaat het verhaal over een schrijver Sjaalman die met behulp van Batavus Droogstoppel zijn boek wil laten publiceren. Deze Droogstoppel is een benepen gierige man bij wie het eigenbelang voorop staat. De eerste hoofdstukken van Max Havelaar worden verteld door Droogstoppel.
Droogstoppel laat het uitgeven over aan zijn stagiair Stern over. De hoofdstukken geschreven door Stern laten de belevenissen van de assistent resident Havelaar zien. Hierin lezen we onder anderen het beroemde verhaal van Saïdja en Adinda.
Een noodlottige liefdesgeschiedenis van twee Javaanse mensen.
Dit verhaal is een felle aanklacht tegen de uitbuiting van de Javaanse bevolking. We vernemen van de uitzichtloosheid van hun bestaan en de lakse houding hiertegen van de bestuurders.

"MaxHavelaar of De koffijveilingen van de Nederlandse Handel Maatschappij" is een boek dat in de tijd dat het geschreven is, veel indruk heeft gemaakt. En ook nu nog, na 160 jaar, heeft het niets aan kracht ingeboet.
Het is de moeite van het lezen waard.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier