h

Te gek voor woorden

9 maart 2020

Te gek voor woorden

Foto: onbekend / vogelgeluiden.nl

Als rechtgeaarde Fries kijk ik graag naar Fryslân Doc, al is het alleen maar om de taal weer te horen. Afgelopen zondag was er op NPO2 een in 2017 eerder uitgezonden documentaire te zien over ‘De mannen van het vrije veld’.
Hiermee wordt de vogelwacht bedoeld. Een club gedreven vogelliefhebbers die probeert de vogelstand in Friesland op peil te houden.

Een van hun bezigheden was kievitseieren zoeken, een oeroude traditie in Friesland. Maar doordat de kievitsstand heel sterk teruggelopen is, is het eierenrapen helaas aan banden gelegd. 

Wat de vogelwacht ook deed en nu nog doet is het prikken van de nesten. Dat wil zeggen dat zij bij elk vogelnest een stokje steken, zodat de boer weet dat hij om dat stokje heen moet maaien. Maar ook dit is een zinloze bezigheid geworden, omdat de landbouwmethoden veranderd zijn.
Het waterpeil wordt omlaag gebracht, de bemesting gaat via sleepslangen en een boer moet wel zeven keer zijn land bewerken voordat hij kan oogsten.

Prikken heeft geen zin. De boer rijdt dwars door alles heen en maakt de nesten met eieren en/of kuikens kapot.
Een groepje vogelwachten heeft daarom op een veld de eieren geraapt en naar een boer gebracht die een broedmachine heeft. Deze boer wil op professionele wijze de jonge kieviten groot brengen en krijgt daarbij advies van een dierenarts die gespecialiseerd is in pluimvee.
Hij hoopt jaarlijks zo’n 5000 jonge kieviten per jaar uit te laten vliegen. Volgens Natuur en Milieu is dit niet toegestaan. Maar op deze wijze worden de vogels toch juist beschermd? En het gaat toch om de geest van de wet en niet om de letter van de wet?
Mooier kan toch niet, zou je zeggen. Applaus voor die boer!

Helaas; een dag na de uitzending in 2017 kwam de politie bij de boer, nam de kuikens in beslag en de boer werd voor de rechter gedaagd.
Omdat de man wel goede bedoelingen had, werd hij veroordeeld tot een boete van 'slechts' €1000,00 en een proeftijd van 2 jaar.
Ik vind dit werkelijk te gek voor woorden!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier