h

Het alternatief...

21 april 2020

Het alternatief...

...De wal keert het schip...

In de jaren tachtig van de vorige eeuw legde Margareth Thatcher ons gedecideerd het Kapitalisme op. Dit is volgens haar het enig mogelijke economische model. Er is geen alternatief. Het kapitalisme is een economisch systeem waarin winstmaximalisatie het enige doel is.
Dit leidt tot uitbuiting van mens dier en aarde. En de sterkste of degene met het meeste geluk, die wint. Uiteindelijk is het kapitalisme een ratrace to the bottom, met alle gevolgen van dien.
In de weblog TINA van 14 april heb ik hier al over geschreven.

Zo hoorde ik op tv en las ik afgelopen week in de krant, weer een aantal verhalen die het karakter van het kapitalisme blootleggen.
Het ene vertelde dat een voorraad beveiligingskleding, zoals mondkapjes en schorten, in principe zo laag mogelijk wordt gehouden, omdat voorraden aanhouden alleen maar geld kost en daardoor de winst laat afnemen.
En zo las ik ook dat de farmaceutische industrieën helemaal geen belang hebben in het ontwikkelen van vaccins. Dit levert namelijk geen grote winsten op. En daar gaat het de aandeelhouders tenslotte om. Het gaat echt niet om dienstbaarheid aan mensen.

En we zien de fatale gevolgen van ziekte en sterfte en van economische neergang. De wal keert het schip, is een oud gezegde.

Ik hoop dat de Corona als wal fungeert voor het schip Kapitalisme.
Dat we door deze pandemie tot bezinning komen en nadenken wat er echt toe doet. Zoals de waarden solidariteit, waardigheid, en gelijkwaardigheid, waar we nu in deze tijd een glimp van herkennen.  Het is echt niet het vrije spel van de markt dat als enige gelukzalig maakt. En met dat besef kunnen wij als consument een handje helpen de wereld weer wat in evenwicht te brengen.

Wij hóéven ons namelijk niet te laven aan de goedkope prullaria.
Wij zíjn niet verplicht om elk jaar goedkope kleding te kopen, die door kinderhanden gemaakt is.
Wij hóéven ons niet vol te eten aan goedkoop vlees.
Wij hóéven niet drie keer per jaar naar verre landen op vakantie!

Niet alleen in ons persoonlijke leven kunnen we veranderingen aanbrengen.
Op een grotere schaal kan de overheid weer de touwtjes in handen nemen in ons zorgstelsel, in het vervoer, ,in het onderwijs, in de energievoorziening….

TINA, there is no alternative????
Het is maar waar je voor kiest!

Foto: onbekend

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier