h

Wij leven mee

20 augustus 2021

Wij leven mee

Wij leven mee met onze Afghaanse vrienden in Veenendaal. Hun landgenoten, familie en vrienden die nog in Afghanistan wonen, leven sinds 1979  in een oorlogsgebied. En nu is hun land en hun leven opnieuw in gevaar.

In de jaren 70  was in de moderne grote steden als Kabul en Kandahar de opkomst van het socialisme. De leiders hiervan wilden het land hervormen en godsdienst was daarbij uit den boze en moest uitgeroeid worden. Dit was tegen het zere been van de plattelandsbevolking. Zij leefden nog traditioneel en de Islam was voor hen heilig. Zij kwamen in opstand tegen het socialistisch regime.

De Russen waren bang dat de Islamitische rebellen invloed zouden hebben op Russische grensbewoners. Zij vielen daarom Afghanistan binnen. Zij maakten korte metten met de rebellen. Ondertussen steunden de Verenigde Staten de naar Pakistan gevluchte Islamitische opstandelingen met wapens e.d..
Toen Gorbatjov aan de macht kwam, wilde hij zijn soldaten terugtrekken. Hij stond een onafhankelijk Afghanistan voor.
De Amerikaanse inmenging vertraagde echter deze terugtrekking.

Toen de Russen eindelijk vertrokken waren, ontstond er een burgeroorlog tussen de traditionele Islamitische Moehadjin en de meer Westers georiënteerde Afghanen. In 1996 kwam de Taliban aan de macht. De toestand in Afghanistan stabiliseerde.

Echter; in 2001 was de aanslag op de Twin Towers door Al Qaida.
De Amerikanen beschuldigden de Taliban dat zij Osama Bin Laden steun verleenden. Zij begonnen de Strijd tegen Terrorisme en vielen Afghanistan binnen.
Twintig jaar hebben Amerika en haar bondgenoten het gebied bezet gehouden, zogenaamd om mee te helpen het land te democratiseren..
Nu, Anno 2021 trekt de multinationale troepenmacht zich terug met alle gevolgen van dien..

Al met al, door buitenlandse inmenging is een land verwoest, een cultuur verloren gegaan en de bevolking getraumatiseerd.
Wij leven mee met de Afghaanse bevolking en we leven mee met onze Afghaanse vrienden in Veenendaal.

  • Wilt u meer weten over Afghanistan?  NPO 2  zendt een documentaireserie uit over dit land.

Reacties

Is een goed stuk, is belangrijk om te weten wat er nu echt speelt!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier