h

Nico, vriend van de oude begraafplaats

12 september 2021

Nico, vriend van de oude begraafplaats

Foto: SP Veenendaal

Afgelopen zaterdag 11 september was het Open Monumentendag.
Zelf ben ik naar de oude begraafplaats geweest, die tussen de Weverij en Kostverloren ligt.

In 2020 was het nog een onkruidveldje. Totdat Aart Aalbers er langs liep. Hier moest iets aan gebeuren, vond hij. Hij klom over het hek, liep door het kniehoge gras, maakte foto’s en plaatste een oproep op twitter. Hij vroeg om vrienden van de oude begraafplaats te worden om deze samen weer op te knappen.

Aart Aalbers kreeg gehoor. Een groepje van ronde de twintig mensen meldden zich aan. Eén van de vrienden is onze SP-er Nico van Ginkel. Hij helpt mee met het tuinonderhoud en opent elke dag het hek. Andere vrijwilligers schilderen weer de letters op de stenen, onderhouden de bomen enz.

Achteraan op de begraafplaats is een klein stukje vrijgemaakt om inheemse planten de ruimte te geven, zoals het knoopkruid en de dagkoekoeksbloem. En er zijn nestkasten in de bomen gehangen. Er komt zelfs een uil.

Foto: SP Veenendaal

Samen met Nico liep ik over de oude begraafplaats. Hij vertelde dat deze in 1829 geopend was. Eerder werden de mensen begraven in en rond de kerk. Maar uit hygiënisch oogpunt mocht dit niet langer. Tot 1919 is hier begraven. In totaal zo’n 6.000 mensen. Daarna werd de Munnikenhof de algemene begraafplaats.

Wandelen over deze oude begraafplaats is wandelen door de tijd en door  de geschiedenis van Veenendaal. Er liggen mensen, die gevochten hebben bij de slag van Waterloo, er liggen Veense textielbaronnen en grootgrondbezitters, een molenaarsfamilie en familie van onze Kees Stip!

De oude begraafplaats is de moeite waard een bezoek te brengen.
Je kunt er heerlijk even wandelen of op een bankje zitten mijmeren.
Wil je meer weten over dit stukje historisch Veenendaal, kijk dan op www.deoudebegraafplaatsveenendaal.nl

Reacties

Mooi stukje Baukje!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier