h

Verrot systeem II

9 juni 2022

Verrot systeem II

Foto: SP Veenendaal

"Hoe kan dat nou?" Vraag ik mijn man. "Toen oma in 2013 overleed, moesten we haar appartement verkopen. Het heeft een jaar te koop gestaan en er kwam zelfs niemand kijken! En nu gaan dezelfde appartementen voor twee keer zoveel weg als wij toen vroegen."

"Door de verhuurdersheffing, konden veel woningcorporaties minder investeren," was zijn antwoord. (Deze heffing was tot stand gekomen binnen het lenteakkoord van 2012.. een akkord dat  behulp van D66, Groen Links en de Christen Unie tot stand kwam. Dit lenteakkoord was bedoeld om het begrotingstekort terug te dringen.)
"En door het huurbeleid, zoals dat door het rijk in de jaren daarna werd gevoerd, zagen woningcorporaties zich gedwongen om zelf ook een deel van de verhuurdersheffing te betalen. Met als gevolg dat onderhoud uitgesteld moest worden en er veel minder nieuwbouwplannen tot stand kwamen. De woningbouw zat op slot. En die verhuurdersheffing werd niet weer afgeschaft toen er in 2016 weer een begrotingsoverschot was.

Tot overmaat van ramp vond toenmalig VVD-minister Blok ook nog eens dat er teveel sociale huurwoningen waren. Woningcorporaties moesten een deel van hun bezit verkopen. Daarvoor ging hij zelfs op zoek naar investeerders in het buitenland. Zo kochten buitenlandse bedrijven, die geen affiniteit met de Nederlandse huurder hadden, huizen op en verhuurden die tegen veel hogere prijzen in de vrije sector.
Verder ging de rente geleidelijk aan omlaag. Het was zelfs zo dat je meer belasting moest betalen over de fictieve rente van je spaargeld dan dat je daadwerkelijk aan rente had gekregen.
Hierdoor gingen veel mensen met spaargeld investeren in huizen. En die gingen ze vervolgens weer verhuren tegen hoge prijzen. Ik heb gehoord dat een koopappartement op het Zuiderkruis momenteel verhuurd wordt voor €1200,00.
Investeren in huizen is dus een lucratieve bezigheid. Vooral omdat je over de huuropbrengst geen belasting hoeft te betalen. Tel uit je winst!

Door allerlei overheidsbeleid ('jubelton', belastingvrije huuropbrengsten, etc.) en door al die grote en kleine investeerders worden de koopprijzen meer en meer opgedreven.
In Veenendaal is de gemiddeld vraagprijs voor een huis momenteel al zo’n €3.212,00 per m2 en moet er flink worden overgeboden om een huis ook echt te kunnen kopen. Als starter kom je bijna niet meer aan bod voor een koopwoning tenzij je een flinke hoeveelheid eigen geld hebt weten te sparen en/of van je ouders hebt gekregen.
De inschrijfduur voor een sociale huurwoning is in Veenendaal zo’n zeven jaar en ook zijn er te weinig 'middel dure' huurwoningen om uitkomst te bieden. Veel jongeren blijven dus langer dan gewenst thuis wonen, echtscheidingen worden uitgesteld en het aantal daklozen neemt toe. Alleen omdat er onvoldoende betaalbare woningen zijn."

Als we het over de wooncrisis hebben, betreft dat vooral een crisis die gaat over ongelijkheid.
Mensen met veel geld kunnen zich (meer en dure) huizen veroorloven en kunnen daar weer veel geld uithalen. Ben je starter, zelfs al heb je een goede baan, dan kan je in Veenendaal zonder hulp geen huis kopen. En wil je een huis huren, dan kom je op een wachtlijst te staan van minstens zeven jaar. Werken aan je toekomst is er niet meer bij; je leven staat in de wacht.

Tot nu toe ligt de macht (en de verantwoordelijkheid) bij de gemeente, bij de projectontwikkelaars en bij de corporaties. Zij bepalen of je in Veenendaal een woning kunt bemachtigen of dat je moet wachten en hopen op betere tijden.
Tot nu toe hebben zij die verantwoordelijkheid nog niet genomen en bouwen zij liever voor het geld dan voor de mensen.

Als SP Veenendaal zijn we dat zat. Ons alternatief als SP is dat inwoners samen een collectieve macht vormen om dan samen lokaal bij de politici goede prestatieafspraken af te dwingen.
Help mee! Het is nu aan jou en aan jou en aan jou! Aan ons SAMEN!
Ga naar www.wijweigerendehuurverhoging.nl.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier