h

Peb en Geb

29 september 2022

Peb en Geb

Waar zijn ze toch gebleven?

Toen ik als jong meisje door mijn stad zwierf, kwam ik van die betonnen huisjes tegen  met een dikke deur. En daarop stond een plaatje met een bliksemschicht en de letter PEB of GEB. In mijn onwetendheid dacht ik dat daar de twee dwergen Peb en Geb woonden.
Later leerde ik dat deze namen stonden voor Provinciaal Energie Bedrijf en Gemeentelijk Energie Bedrijf, die verantwoordelijk waren voor (de distributie van) onze energie.
Maar waar zijn PEB en GEB toch gebleven?
Ik kom ze nooit meer tegen.

Wikipedia leert mij dat deze nutsbedrijven steeds meer samengingen. Zo ontstond vooral in de zuidelijk provincies Essent en is Nuon ontstaan uit de samenwerking van Noordelijke en Oostelijke provincies (NUtsbedrijf Oost Noord). Met de neoliberale wind die over Nederland waaide, gingen deze bedrijven over in handen van bedrijven met aandeelhouders. Hen ging het niet om de mensen, maar om de winst!
Zo hebben de provincies in 2009 Essent verkocht aan het Duitse bedrijf RWE. Nuon is verkocht aan het Zweedse bedrijf Vattenval.
Gemeenten en provincies kregen zakken vol geld door deze verkoop.
Met dit geld dachten ze o.a. gemeentelijke duurzame energiebedrijven op te richten. In Veenendaal zie ik daar nog niet zo veel van.

Ondertussen hebben we hier in Nederland dus te maken met een Zweeds en Duits energiebedrijf. En deze bedrijven maken enorme winsten. In 2021 was de winst van Essent 2,33 miljard en van Nuon 2,89 miljard.
En nu is er een energiecrisis. De energieprijzen rijzen de pan uit. De regering heeft een energieplafond beloofd. Essent verhoogt meteen daarna de prijzen nog meer. Ons belastinggeld vloeit nu regelrecht naar Duitsland en Zweden.

Wat vindt u: Was het nou echt wel zo’n goed idee om onze energiebedrijven te verkopen?
Wij staan in het centrum en vragen uw mening hierover.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier