h

Wie zegt dat het niet kan, die liegt

12 februari 2023

Wie zegt dat het niet kan, die liegt

Foto: Baukje Hiemstra / SP Veenendaal

En wie liegt, die wil het niet.

Deze woorden sprak Renske Leijten op het Volksprotest afgelopen zaterdag. Duizenden mensen waren op het Beursplein in Amsterdam samengekomen om te protesteren tegen de hoog oplopende energiekosten. Ook een bus vol Veenendalers en Edenaren waren er bij.

De vraag die Lilian Marijnissen stelde, was of het mogelijk was om de energie weer te nationaliseren. En Renske Leijten bevestigde dat. "Het is mogelijk. En wie zegt dat het niet kan …….."

We geven nu voor een energieplafond miljarden aan belastinggeld uit aan de buitenlandse energiebedrijven, omdat de gewone burgers niet meer in staat zijn de kosten voor gas en elektrisch te betalen.
Zo hoorden we verhalen van een student, die geen energietoelage krijgt, maar wel een enorme energierekening. Hij moet wel lenen en bouwt  zo een enorme studieschuld op.
En van een gepensioneerde, die noodgedwongen weer aan het werk is gegaan. Zo kan hij nog net de energierekening van meer dan €500,00 betalen.

Foto: Baukje Hiemstra / SP Veenendaal

Renske zou Renske niet zijn, als ze alleen maar zou zeggen dat het kan.
Ze geeft ook een oplossing: Voor die miljarden belastinggeld, die we nu door het energieplafond aan de Vattenfalls kwijt zijn, moeten we zeggenschap terug eisen.

Want daar gaat het om: Zeggenschap over zaken die ons Nederlanders allemaal aangaan. Dat kunnen we alleen bereiken als we met zijn allen laten zien dat dit is wat we willen.
En symbolisch werden daarna de banieren van Vattenfall, Eneco en Essent over de menigte getrokken. Zo hoort het: de energie weer in eigen handen!

Na gloedvolle speeches en mooie muziek, trokken we in een lange stoet door de binnenstad van Amsterdam. Dat was een energiek gebeuren met trompetgeschal en tromgeroffel.
We voelden dat het kan. We voelden dat het moet!
Wij voelden het! Wij komen als winnaar uit de bus!

Foto: Baukje Hiemstra / SP Veenendaal

Reacties

Goed artikel Baukje!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier