h

Ede hoofdstad van Foodvalley?

27 juli 2023

Ede hoofdstad van Foodvalley?

Foto: AJ Breur

Een poosje geleden waren we in Ferwert, het dorp waar Ary Jan zijn jeugd heeft doorgebracht. Ferwert was tot pakweg 10 jaar geleden het hoofddorp van Ferwerderadeel. Een gemeente van dertien dorpen. Ferwert was een bloeiend dorp met een redelijke middenstand.
Nu hoort de gemeente Ferwerderadeelbij Noard East Fryslan. Deze gemeente bestaat uit welgeteld 52 dorpen.

Daar in Ferwert ontmoetten we een kennis. Ze is gemeenteambtenaar. Eerst van Ferwerderadeel en nu dus van Noard East Fryslan.
Ik vroeg haar wat er sinds de samenvoeging veranderd is.
"Ik werk nu in Dokkum," zei ze. "En ik niet alleen. Alle ambtenaren zijn hier vertrokken. Dat is wel een aderlating. Niet alleen voor de ambtenaren, die nu 15 km verder moeten reizen naar hun werk. Ook voor de inwoners, die voor officiële papieren naar Dokkum moeten. Maar ook voor de middenstand. Als er een ambtenaar jarig was, trakteerde hij op taartjes van de bakker. Of als er een activiteit op het gemeentehuis was, dan werd er eten en drinken ingekocht in het dorp. Dat is nu over. De bakker heeft zijn deuren gesloten. We hebben nu alleen nog een supermarktje.
En wat ook impact heeft is dat wij als ambtenaren van Ferwerderadeelonze inwoners kenden. Wij wisten vaak wat ze nodig hadden.
Ik was bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het speciale vervoer. Ik kende de mensen die daar gebruik van moesten maken. Nu ken ik ze niet meer.
En tot slot; wij hadden hier een school voor voortgezet onderwijs. Die is nu gesloten. De kinderen gaan nu naar Dokkum. De levendigheid is zo wel uit Ferwert verdwenen."

Dit gesprek herinnerde ik me, toen Ede zich opwierp als hoofdstad van Foodvalley. Ik vraag me oprecht af of schaalvergroting een verstandig plan is. Maatschappelijk, financieel, qua duurzaamheid, sociaal, overal wordt het als verlies en achteruitgang ervaren als ik de gevolgen voor Ferwert beluister.
Zou dat voor Foodvalley ook niet zo zijn?
Bezint eer ge begint!!!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier