h

Hoge nood

17 augustus 2023

Hoge nood

Foto: Baukje Hiemstra

Afgelopen week bracht ik in Veenendaal-Zuid flyers 'Kom op voor Nederland' rond, waarin de SP mensen oproept op te komen voor betaalbare boodschappen, voor betaalbaar OV, voor nationalisering van de energie, voor betaalbare huur en voor nog meer.
Opkomen voor Nederland kan bijvoorbeeld door 17 september mee te doen aan het Prinsjesdagprotest in Den Haag.

Ik liep daar dus in Zuid en ik naderde een man op het Da Costaplein. Hij zat op een stenen muurtje van een huis in de schaduw van de boom.
Toen ik dichtbij was sprak hij me aan.
Hij wees naar het huis waar hij woonde.
"Daar kan je niet komen. Ze hebben het daar open gemaakt. De riolering is verstopt. De tuin al drie maanden open. Een rioleringsbuis is kapot. Als ik naar het toilet moet, dan ga ik naar het buurhuis," sprak hij.
Ik keek hem verbaasd aan.
"En vindt u dat prettig? En vinden de buren dat dan prettig?" vroeg ik.
Het antwoord was dat het buurhuis al bijna anderhalf jaar leeg stond. Er had vroeger een melkboer gewoond en die had achter het huis een winkeltje. Dat moest weg.
"Ze hebben twee weken geleden ook de schutting bij mij weggehaald. Iedereen kan nu vrij bij me achterom komen en ik mis de schaduw van de schutting. En nou wacht ik tot er een nieuwe geplaatst wordt. Het duurt allemaal heel erg lang," verzuchtte hij.

Ik vraag me af wat er aan de hand is. Een meneer met hoge nood moet naar een leeg buurhuis gaan. Een riolering, die al drie maanden open gegraven is zonder dat eraan gewerkt wordt. En iemand met woningnood blijft onnodig in de kou staan.
Veenvesters en gemeente Veenendaal, kan dat niet anders? Beter?

Foto: Baukje Hiemstra

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier