h

Moskeebezoek

22 april 2017

Moskeebezoek

Foto: Enna van Duinen

Als SP-bestuur ontvingen wij een uitnodiging van Yasin Makineli naar de open dagen van de Ihlas Moskee te komen. Deze uitnodiging geldt trouwens voor ALLE bewoners van ’t Veen, zo vertelde hij Tilmann en mij die middag. De moskee is 365 dagen per jaar open voor iedereen, zo vernamen wij. Maar omdat veel mensen toch wat drempelvrees hebben, zijn er deze open dagen.

Yasin kennen wij vanuit de tribune van de raadszaal. Naast lid van de Veense Jongerenraad is hij ook voorzitter van de Ihlas Jongerenvereniging, en campagneleider van DENK in Veenendaal. We kunnen best stellen dat hij betrokken is bij wat er in ’t Veen gebeurt, en dus ook bij 'zijn' moskee, de Ihlas Moskee.

Voor Tilmann en mij was het eerste bezoek aan een moskee. Schoenen uit, daar was ik op voorbereid. Verder kwam ik behoorlijk blanco binnen. Er was een recent ingerichte jongeren-ruimte. Op een gemiddelde zondagavond zitten hier tussen de 15 en 20 jongeren. Ontspanning, ontmoeting. Soms komt de Imam iets vertellen. De banken en tafels zijn met tapijten bekleed en voor houten banken zitten ze verbazingwekkend comfortabel door de tapijten. De bank is op maat gemaakt, en de jongeren hebben beloofd er zuinig op te zijn.

In de gebedsruimte geeft Yasin uitleg, en moedigt ons aan om ook vragen te stellen. Er wordt 5 maal per dag gebeden, op tijden die op een speciale klok te zien zijn. Dat bidden mag in deze gebedsruimte, met de Imam maar kan ook thuis of in een rustige ruimte. Gelukkig kan je ook “inhalen” als een gebed niet op de geplande tijd lukt. Bidden gebeurt richting Mekka. Wat ik zelf heel mooi vind, is dat iedereen welkom is. En de tekst van de Imam ook in het Nederlands gedeeld wordt. Transparant. Iedereen kan horen of lezen wat er verteld wordt. Voor de foto mogen Tillman en ik even samen op de kansel.

Eenmaal buiten krijgen we Turkse thee aangeboden. Koffie mag ook. Er staan verschillende standjes met lekker eten, drinken en sierraden. Ik wil iedereen uitnodigen om langs te gaan!

Zaterdag 22 en zondag 23 april kan je terecht  tussen 10.00 uur en 22.00 uur bij de open dagen om te genieten van allerlei lekkernijen uit de Turkse keuken, zoals Döner, Turkse Pizza, Kebab en allerlei soorten zoetigheden.
Verder zijn er dagelijks om 13.00 uur rondleidingen in de moskee.

Wij danken Yasin dat hij ons een privé tour gegeven heeft. We hebben ons zeer welkom gevoeld.

Tilmann en Enna


Foto: Enna van Duinen

 

Fotoserie op de Facebook-pagina

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier