h

Vanaf de Tribune; afl. 13 koopzondag gate

14 april 2017

Vanaf de Tribune; afl. 13 koopzondag gate

Foto: Enna van Duinen

Woensdag avond 12 april. Het is onrustig in het gemeentehuis. De tribune is redelijk bezet. Niet zo vol als de avond ervoor tijdens de info bijeenkomst over de rondweg Oost, maar toch. Het zijn drukke weken voor de bestuurders, wethouders en raadsleden. En dan nu ook nog een extra ingelaste vergadering. Over de koopzondag.

Het dossier waarin wij als SP vanwege ons standpunt, een sleutelrol hebben in een raad van twee ongeveer even grote kampen; geen koopzondag versus zoveel mogelijk koopzondagen. Als SP zijn wij niet tegen de koopzondag, maar hebben een andere insteek. Zo willen wij ervoor waken dat personeel onder druk aan de slag moet op zondag, of ondernemers gedwongen worden open te gaan. In mijn oude woonplaats, Groningen, hebben we dit meegemaakt in Winkelcentrum Paddepoel, waar de ondernemers door hun verhuurder met dreiging van een boete gedwongen werden hun winkel open te doen. Daar is als SP natuurlijk hard actie tegen gevoerd! Dit samen met CDA en de stadspartij in Groningen.

Ander SP Veenendaal punt is dat wij het belangrijk vinden dat er meer buiten evenementen komen. Daarom is gekozen voor een proef van koopzondagen, gekoppeld aan evenementen. Daarna een degelijk onderzoek om antwoord te geven op de vragen die we hebben. Tot zover de achtergrond. Terug naar de ingelaste raadsvergadering.

Er speelden twee zaken.

Ten eerste

Er was reuring op social media, waar de indruk was gewekt dat Veenendaal 1 koopzondag was “afgepakt” omdat de kermis, een twee zondagen bestrijkend evenement is. De SGP had hierover navraag gedaan bij de gemeente. Het volgende werd tijdens de vergadering duidelijk...

Voor de aangekondigde koopzondag op 30 april die door Winkelstad Veenendaal op de kaart was gezet was niet tijdig een vergunning voor een evenement aangevraagd. Er was voor zover bij het College bekend, ook nog geen evenement in voorbereiding. Deze koopzondag had dus sowieso niet door kunnen gaan.
Moties om dan toch een extra koopzondag in te lasten hebben wij vanuit de SP dan ook niet ondersteund. “Er is geen evenement  vervallen, dus er hoeft ook niet gecompenseerd te worden” zei Jan Breur.

Het tweede punt op de koopzondag agenda: De geflopte enquête.

Voor wie het gemist heeft, het onafhankelijke objectieve onderzoek dat de basis moest vormen voor de beslissingen van de raad in deze gevoelige zaak bleek een Google documentje dat door iedereen, en zo vaak als je wilde ingevuld kon worden. Het is inmiddels stopgezet.

De SP is woest. Wij vragen ons oprecht af, of een nieuw onderzoek door de ontstane bias(vooroordeel)  wel onafhankelijk te noemen is. Gaan mensen hem nog wel serieus invullen? En blijft er achter af niet altijd een zweem van; “ ach ja dat onderzoek was ook niet objectief” aan hangen? Wij overwegen hardop de enquête stop te zetten en er zijn vragen gesteld aan de wethouder wat daar de kosten van zijn.

Foto: SP Veenendaal

Desnoods gaan wij zelf langs alle winkels om te spreken met ondernemers en werknemers. Want dat is wat wij doen. Gewoon met de mensen gaan praten. De wijk in, of in het winkelcentrum.

Er komt een gesprek met de wethouder, en we wachten op antwoord op onze gestelde vragen. We zijn ons bewust van onze sleutelpositie in dit debat, maar willen gewoon onze eigen mening vormen. Objectief. Dus dit wordt zeker vervolgd...

Foto: Enna van Duinen

Voor wie het leuk vind is op de site van de gemeente Veenendaal het relaas terug te kijken.
Ook alle tweets van SP Veenendaal zijn in en moment terug te lezen op Twitter.
En op onze Facebookpagina ook de nodige aandacht en onze standpunten.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier