h

Sexpolitie?

8 februari 2006

Sexpolitie?

Afgelopen maandag was er op het Rembrandt-college het eerste debat uit de lange reeks die nog gaat volgen tot de gemeenteraadsverkiezingen. Misschien wel gelijk ook het meest interessante debat, want de stellingen die de politici voorgeschoteld kregen waren allesbehalve standaard...

Of de politiek wel interesse had in jongeren, of de leeftijd waarop alcohol gekocht mag worden omhoog moet, of er een maatschappelijke dienstplicht moet worden ingevoerd, en of er condooms via de scholen moeten worden verstrekt.

Namens de SP traden lijsttrekker Jan Breur en vice-lijsttrekker Fatima Bich Bich op, en zij lieten zich van hun beste kant zien. Als het aan de SP en de Jongerenraad ligt is er wel aandacht voor jongeren. De regels omtrent alcoholverkoop moeten eerst maar eens worden nageleefd voordat we het gaan hebben over verscherping. Maatschappelijke stages of een maatschappelijk jaar tussen middelbare school en beroepsonderwijs is een goede zaak, maar een dienstplicht is een paar bruggen te ver. En scholen zijn dé plek bij uitstek om jongeren te bereiken, dus dat is de uitgelezen plaats voor condoomverstrekking - en de politiek zou daar best geld voor mogen uittrekken.

Hoogtepunt van het debat was een aanvaring tussen Jan Breur (SP) en Jolanda de Heer (Christen Unie). Nadat De Heer en haar collega Vermeer (SGP) voor onthouding tot het huwelijk pleitten, gaf Breur aan dat dit een utopie was. Met de huidige seksuele moraal zou de roep om onthouding nooit gemeengoed worden.
"In het verkeer heb je ook mensen die 160 rijden," zei De Heer; "Dat is toch ook geen reden om de verkeersregels af te schaffen?"
"Nee, maar in het verkeer heb je flitspalen en agenten die orde houden." Antwoordde Breur. "En je kunt toch niet verwachten dat er een agent naast het bed van de jongere komt te staan om hem in de gaten te houden?"

Al met al kijken we terug op een geslaagd debat. De leerlingen van het Rembrandt deden actief mee, en dat belooft veel voor (toekomstige) participatie in de politiek.

U bent hier