h

De Vrije VS Dekker

22 maart 2006

De Vrije VS Dekker

De SP is zeer kritisch over de huurplannen van minister Dekker, en staat hier niet alleen in. Gisteren stond in metro een ingezonden brief van ene Piet de Vrije uit Veenendaal, die wij allemaal kennen als de "opperste hotemetoot" van Patrimonium Bouwvereniging. Uiteraard zijn wij erg blij met deze aanmoediging, vandaar dat wij de brief hier ook plaatsen...

Voorstellen van Dekker blijven hetzelfde
Piet de Vrije, Veenendaal

'En ik constateer daarbij dat die huurverhoging gematigd is.' Deze zin schrijft minister Dekker (afgelopen vrijdag) aan de Tweede Kamer.
Minister Dekker heeft ten tweede male haar huurplannen bijgesteld. De eerste keer werd de liberalisatie anders genoemd, maar bleven haar plannen grotendeels hetzelfde. Nu in de tweede ronde worden haar plannen een half jaar naar voren geschoven en verandert er wat in 2010.
Maar wat heeft de minister eigenlijk te zeggen over 2010? Laten we kijken naar het effect op de huren in de komende jaren. Die voorstellen blijven, op een half jaartje uitstel na, hetzelfde.
Een kwart van alle huurwoningen wordt fors in huun verhoogd; 600.000 woningen. Het gaat daarbij vooral om de woningen die door de middeninkomens worden gehuurd.
Stel dat die nu een woning huren voor vijfhonderd euro per maand. Dit is het gemiddelde bedrag voor een normale eensgezinswoning. In de plannen van de minister gaat die huur in de komende vier jaar naar zeshonderd euro. Veertig euro voor de gestegen inflatie en zestig euroi extra om de woningmarkt in beweging te brengen.
Zestig Euro zonder prijscompensatie elke maand van de middeninkomens is natuurlijk niet gematigd.
In de brief wordt 41 keer gesproken over de OZ-waarde van woningen. De minister wil zo graag dat de huren omhoog gaan met het onroerend goed dat ze struikelt over alle regels die ze daarvoor moet aanpassen.
Als dat in een half jaar lukt zou het ook mogelijk moeten zijn om eens te kijken of de WOZ-waarde voor hurrhuizen eigenlijk wel klopt. Want huurwoningen worden in de regel niet verkocht en de praktijk leert dat de taxatiewaarde volgens de WOZ van huurhuizen meer op een tombola lijkt dan op een serieuze taxatie.

Uit: Metro, 21 maart 2006

U bent hier