Onderhandelingen 2
Onderhandelingen 2
Gisteravond was het vervolg op de collegeonderhandelingen, en we kunnen goed nieuws melden. De integrale aanpak armoedebestrijding die de SP voorstaat is door de andere partijen unaniem omarmd; er zat dus toch een SP-overwinning in de collegeonderhandelingen. Nog meer goed nieuws: er zit eindelijk schot in de formatie te komen. Zoals het er nu uitziet zullen PvdA, VVD, CDA en Lokaal Veenendaal het college gaan vormen. Maar achter dit goede nieuws gaat een ander verhaal schuil. Een verhaal dat niet stemt tot vrolijkheid...
Het is zeer aannemelijk dat de Veense politiek in een stripverhaal is beland, namelijk "Suske en Wiske en de Onderhandse Onderhandelingen". De schijn dat er - tegen de beloftes in - niet open en eerlijk is onderhandeld, maar dat de ware formatie achter de schermen plaatsvond, zonder medeweten van de burgers en zelfs de andere partijen, is alom aanwezig.
Het begon met een ordevoorstel van Lokaal Veenendaal-onderhandelaar Pilon. Die stelde voor om de vergadering niet te laten lopen zoals we vorige week maandag met z'n allen hadden afgesproken, maar om de hele inhoud maar te skippen, en direct door te gaan naar een rondje partijen waarbij iedereen zei welk college hem het beste leek. Pilon schroomde ook helemaal niet om zijn droomcollege uit de doeken te doen: PvdA, VVD, CDA en zijn eigen partij.
Alle partijen spraken zich uit over dit ordevoorstel, en hier komt het op neer: vier partijen hechtten aan de eerdergemaakte afspraken, de vier andere partijen wilden het ordevoorstel volgen. Uiteraard waren het PvdA, VVD, CDA en Lokaal Veenendaal die direct naar de partijcombinaties wilden skippen in plaats van de inhoud te bespreken. Vervolgens is er nota bene maarliefst drie kwartier over het ordevoorstel gekissebist, en er is zelfs een schorsing over aangevraagd.
Na de schorsing maakte SP-onderhandelaar Breur zijn vermoedens kenbaar: het college is stiekum al rond. Hij kreeg hierin bijval van Hillaert en Bisschop (resp. Groen Links en SGP). Die laatste deed zelfs uit de doeken dat hij per ongeluk een telefoongesprek had opgevangen, welke niet voor zijn oren bedoeld was, waarin er werd gesproken over eerdergenoemd college. Het was met name Lokaal Veenendaal die deze vermoedens te vuur en te zwaard probeerde te ontkrachten, maar de doos van Pandora was reeds geopend...
Het ordevoorstel van Lokaal Veenendaal haalde het niet - er moest toch over de inhoud worden gebabbeld. En terwijl de Christen Unie, de grootste partij, probeerde nog zoveel mogelijk aansluiting te vinden bij andere partijen om een college met hen mogelijk te houden, deden PvdA, VVD, CDA en Lokaal Veenendaal de grootste moeite om Christen Unie te lozen en hun formatie er doorheen te jassen. Het CDA ging hierin zelfs zo ver dat ze standpunten die ze de afgelopen twaalf jaar zo fel hebben verdedigd nu door de plee spoelden. Tabee zondagsrust, en als de consequentie van het verplaatsen van het bordeel uitbreiding is: prima.
Uiteraard zijn wij blij met het voortschreidend inzicht van het CDA, maar opvallend is het wel. Zeker in de context waarin er alle schijn bestaat van achterkamertjespolitiek. En uitgerekend voor... (je raad het nooit) PvdA, VVD, CDA en Lokaal Veenendaal, was de wens van de Christen Unie om in die onderwerpen een minderheidsstandpunt in te nemen - wat overigens doodnormaal is en wat PvdA-Wethouder Sanders onlangs nog heeft gedaan op een ander onderwerp - ineens een joekel van een struikelblok. Het lont werd alsmaar ruikbaarder...
Tot slot mochten de partijen een rondje doen: welke partijen en zaken worden uitgesloten van een college, en welke partijen zouden er juist wel in dat college moeten zitten? Voor vier partijen mag duidelijk zijn wat ze willen, hoewel ze benadrukten dat dit aan het begin van de avond nog niet vaststond. Wie er al vermoedde dat PvdA, VVD, CDA en Lokaal Veenendaal met z'n viertjes het college zouden vormen, zal ongetwijfeld helderziend zijn.
SGP en Christen Unie gaven te kennen dat er een college gevormd moest worden uit de vier grootste partijen; SP en Groen Links gaven hun voorkeur aan een confessioneel/linkse combinatie...
Wederom een schorsing, waarna formateur Henk van Soest (Christen Unie) het woord gaf aan Frits Beckerman (PvdA). Het college waarvan iedereen al aan het begin van de avond vermoedde dat het zou worden: PvdA, VVD, CDA en Lokaal Veenendaal, wilde graag "hun opties verder bekijken". Van Soest trok zich terug als formateur; Beckerman nam het stokje over.
Of de vier partijen die niet op het lijstje stonden nog een rol krijgen in de onderhandelingen, is nog onduidelijk.
Wordt vervolgd...
- Zie ook:
- Jan Breur