h

ANALYSE:VERDONK vs RUTTE?

14 april 2006

ANALYSE:VERDONK vs RUTTE?

Na het vertrek van Jozias van Aartsen is de strijd om het lijsttrekkerschap van de VVD begonnen. De volslagen onbekende Jelleke van Veenendaal buiten beschouwing gelaten, gaat de strijd tussen Rita Verdonk en Mark Rutte.

Met allebei heb ik niets: Rutte vervult zijn taak als Staatssecretaris van Onderwijs zo slecht dat hij een nieuwe Maagdenhuisbezetting heeft uitgelokt, en Verdonk is het vleesgeworden kwaad op Vreemdelingenzaken en Integratie. Te koppig voor een Generaal Pardon stuurt ze onschuldige kinderen de gevangenis in en haar IND verlinkt asielzoekers in hun thuisland, waar ze een grimmig lot wacht?

Allebei zijn Rutte en Verdonk dusdanig geschrokken van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen, dat ze druk bezig zijn met het opvijzelen van het imago van de VVD. Dit doen ze door allerlei prachtige verkiezingspraatjes het land in te sturen, en? door de deur open te zetten voor de PvdA.

??Ik wil dit land behoeden voor een linkse coalitie!? buldert Verdonk, die een nieuw Paars kennelijk minder verschrikkelijk vindt.

PvdA-leider Bos, die zijn blik (zonder dat zelf toe te geven) naar rechts heeft staan, wrijft ondertussen in zijn handen. Een half jaar geleden wilden de huidige coalitiepartijen nog niets van hem; nu staan ze in de rij voor de gedoodverfde winnaar van de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007.

Noch Rutte, noch Verdonk zal de kiezer écht wat te kiezen geven. Bos gaat sowieso regeren, en de VVD gaat dat niet tegenhouden. De rechtse coalitie valt uiteen, de linkse coalitie komt er niet. Dank u, meneer Rutte. Dank u, mevrouw Verdonk. Als de kiezer in 2007 echt wat te kiezen wil hebben, moet geen van beiden lijsttrekker worden. Wie dan wel? Een derde kandidaat, natuurlijk.
En laten ze die nou nét hebben: de volslagen onbekende Jelleke van Veenendaal.

Jan Breur

U bent hier