h

Binnen!!!

28 april 2006

Binnen!!!

Gisteravond is het nieuwe college aangetreden. De blanco stemmen van de Christen Unie en de tegenstemmen van de SGP konden niet verhelpen dat het bordeelcollege zijn weg naar het pluche zou vinden. Toch ging dat niet zonder slag of stoot, want voor het aantreden van de nieuwe wethouders liet de oppositie nog even van zich horen.

Christen Unie, SGP, Groen Links en SP uitten voor de laatste keer hun onvreden over de totstandkoming van het college. Het was op een oneerlijke wijze tot stand gekomen. Reden voor de Christen Unie en de SGP (de confessionele oppositie) om niet in te stemmen met het benoemen van de nieuwe wethouders, maar Groen Links en SP (de linkse oppositie) volstonden met een boze speech, maar niet instemmen was een brug te ver.

Jan Breur sprak namens de SP een fel betoog waar zijn woede hand in hand ging met een goede dosis humor. Hij had de lachers duidelijk op zijn hand, en kreeg daarna veel complimenten van de aanwezigen. De raad had er een nieuwe smaakmaker bij, was het oordeel van veel mensen.

In zijn speech haalde Breur nog eenmaal uit naar de VVD, die volgens de SP om verschillende redenen niet thuishoort in het college (zie hiervoor het artikel 'Achtergronden', elders op dit weblog).

"(...) Maar als de VVD nu bereid is om samen te werken met, zoals ze zelf verwoorden:
- De PvdA die een enorme draai heeft gemaakt als het gaat om de inkrimping van het ambtenarenapparaat,
- Het CDA met zijn slappe knieën, en
- Lokale Jaap die zetelroof heeft gepleegd om wethouder te worden...
Wie zijn wij dan om te zeggen dat dit niet mag?"

De zaal kon haar lachen niet bedwingen, en Breur's eerste speech als raadslid werd nog hilarischer toen hij begon over de roemruchte keukentafel waar (volgens de legende) het college was ontstaan...

"Niet in de openbaarheid van de raadszaal, maar aan een duistere keukentafel aan de gortstraat is het college gefabriceerd."

PvdA-fractievoorzitter Beckerman voelde zich genoodzaakt in te breken, omdat hij zich niet kon vinden in de legende die er rondom het college bestaat. Hij brak hiermee onbewust met de parlementaire etiquette, en dat kwam hem duur te staan...

Beckerman: "Mag ik de heer Breur erop wijzen dat ik nooit aan die keukentafel gezeten heb?"
Breur: "Mag ik de heer Beckerman erop wijzen dat dit mijn maiden speech* is, en dat ik dus niet onderbroken hoor te worden?"

Nadat de zaal was uitgelachen, maakte Breur zijn verhaal af. Gooide zijn laatste onvrede eruit en gaf aan dat de SP zich nu op de toekomst wil richten.

Al met al een leuk verhaal, gezien de vele complimenten die Breur hierop ontving. Wat dat betreft is het jammer dat De Rijnpost kennelijk een andere raadsvergadering had bijgewoond, of niet goed had opgelet. In het artikel wat de krant aan het aantreden van het college besteedde, werd Breur totaal verkeerd geciteerd. De verwijzing naar de VVD-campagne waarin PvdA, CDA en Lokaal Veenendaal beschimpt werden, werden beschreven als Breur's eigen woorden. En Breur zou als enige reactie wat hoongelach van PvdA en VVD hebben gehad.

Ach, de kwaliteit en hoeveelheid media-aandacht heb je niet altijd zelf in de hand; dat hoort er nu eenmaal bij. Waar het om gaat, is dat er een nieuw college is aangetreden, en voor de SP is de eerste raadsperiode nu definitief van start gegaan. Aan de slag!

*) Maiden Speech: eerste toespraak die - in dit geval - een Gemeenteraadslid houdt in de gemeenteraad. Volgens goed gebruik mag iemand die zijn/haar eerste speech niet geïnterrumpeerd (onderbroken) worden. Gebeurt dit wel, dan is dat een "parlementaire doodszonde"...

U bent hier