h

Jeugd: racisme oké

26 april 2006

Jeugd: racisme oké

73 procent: land is vol * 51 procent vindt oerwoudgeluiden normaal

De Nederlandse jeugd wordt steeds racististischer. Die conclusie mag getrokken worden na internetonderzoek van top-x, het jongerenpanel van TweeVandaag.

Op de vraag of je mag zeggen dat Nederland vol is, antwoordde 73 procent van de 4250 ondervraagden 'ja'. Ook vindt 35 procent van de jongeren de Islam een achterlijke godsdienst. Daarnaast zegt ruim de helft van de ondervraagden (51 procent) het doodgewoon te vinden oerwoudgeluiden in het voetbalstadion te maken.

Overigens wordt in het onderzoek ook onderscheid gemaakt tussen moslimjongeren en niet-moslims. Opvallend is dat 89 procent van de moslimjongeren vrijheid van godsdienst boven de vrijheid van meningsuiting stellen. Onder de niet-moslims is nog geen kwart van de respondenten (22 procent) het met die stelling eens.

Het thema van het onderzoek was 'vrijheid'. Hoe vrij voelen jongeren zich in ons land? Slechts 14 procent van de ondervraagden voelt zich altijd vrij. 69 Procent zegt zich "meestal" vrijheid te voelen. Overigens maakt het daarin veel uit waar hij of zij is. Thuis wordt veel meer vrijheid (91 procent) ervaren dan bijvoorbeeld op straat (47 procent).

  • Kleding
    Het panel vindt het heel normaal dat de baas bepaald welke kleding zijn werknemer draagt. Liefst 65 procent is het daarmee eens. 28 procent vindt van niet.

Door: Jochem Geerdink, Metro-verslaggever
Uit: Metro, 26 april 2006

U bent hier