h

ANALYSE:AYAAN HIRSI ALI

15 mei 2006

ANALYSE:AYAAN HIRSI ALI

Ayaan Hirsi Ali is een politica die bij mij het bloed onder de nagels kan weghalen. Haar ongenuanceerde, polariserende uitlatingen over de Islam doen mij de rillingen over mijn lijf lopen. Evenals het feit dat ze iedereen die het niet met haar eens is als ??dom?? of ??naïef?? afschildert. Of dat ze de locatie van haar schuilplek, waar wij als samenleving grif geld voor hebben neergeteld, openlijk in de media prijsgeeft; het had weinig gescheeld of ze had die van Wilders ook verklikt. Ze kreeg haar zin niet, of zo.

Nu blijkt dat Ayaan een flinke portie heeft zitten liegen bij haar asielaanvraag. Vanuit Somalië is ze niet rechtstreeks naar Nederland gekomen, maar via Kenia en Duitsland. Volgens de Nederlandse wetgeving had ze geen recht op asiel. Daarnaast heeft ze ook nog eens zitten liegen over haar naam en leeftijd.

Hiermee plaatst ze Rita Verdonk in een lastig pakket. Zij zou haar nu moeten uitzetten; dat zou morele rechtvaardiging bieden aan het uitzetten vande scholiere Taïda Pasic en al die anderen. En het zou wel zo consequent zijn. Zou ze dat echter doen, dan wordt dit binnen de VVD niet in dank afgenomen. Immers, de fractie is altijd op de hoogte geweest van Ayaan??s bedrog, en hebben haar de hand boven het hoofd gehouden? hoe erg sommigen van hen ook stoorden aan de uitlatingen van hun fractiegenote. Zou Verdonk haar nu uitzetten, dan kunnen Mark Rutte en de volslagen onbekende Jelleke Veenendaal in hun handen wrijven; Verdonk??s kansen op het lijsttrekkerschap zijn dan verkeken.

Als Ayaan haar integriteit wil redden, staat haar nog maar één ding te doen: aftreden.

Jan Breur

U bent hier