h

Grote uitslaande brand bij meubelopslag

26 mei 2006

Grote uitslaande brand bij meubelopslag

VEENENDAAL - De opslagplaats van Poppeliers meubelen aan de Industrielaan is in vlammen opgegaan. Op het moment dat de brandweer ter plaatse kwam was er al sprake van uitslaande brand. Omringende panden liepen grote rook-, brand- en waterschade op.

De brand brak woensdag rond 14.30 uur uit. De enige twee werknemers van Poppeliers waren op dat moment bezig met inladen van vrachtauto's. Toen zij een vreemde geur waarnamen, ontdekten zij dat er op de bovenverdieping brand was ontstaan.

Door de verbranding van plastic en de vulling van de bankstellen, van polyether, ontstonden immens grote zwarte rookwolken, die zich snel verspreidden over heel Veenendaal. Maar gevaar voor de volksgezondheid was er niet. De politie meldde slechts dat de tegenoverliggende flats ramen en deuren gesloten moesten houden. ,,De rook werd binnen korte tijd lichter van kleur. Dat is een indicatie dat er minder giftige stoffen in de lucht kwamen. Het bleek niet nodig om te meten", stelt brandweercommandant Job Bouman.

Het was voor de Veenendaalse brandweer lastig om de brand onder controle te krijgen. ,,De opslagplaats bevindt zich op een oud industrieterrein en dat maakt het extra complex. Veel gebouwen dicht op elkaar, waardoor je geen vrije ruimte hebt en de brand zich in alle richtingen kan uitbreiden. We hadden grote moeite de brand te stoppen." De brand werd maximaal ingeschaald, wat betekent dat er minimaal twaalf brandeenheden aanwezig waren. De brandweer kreeg daarbij assistentie uit onder meer Leersum, IJsselstein en Bunschoten. Daarbij waren zo'n 150 brandweerlieden betrokken, twaalf tankautospuiten en twee hoogwerkers.

Omdat Poppeliers meubelen, met een oppervlakte van 3.500 vierkante meter, zo goed als verloren is gegaan, vestigde de brandweer de meeste aandacht op het behoud van de omringende gebouwen van de BAM, Phar en Bouwman Sanitair. Met name het dak van Phar stelde de brandweer voor problemen. Zelfs de ingezette waterkanonnen, met een reikwijdte van vijftig meter, waren niet toereikend genoeg. Er werden hoogwerkers ingezet.

De opslagplaats van de meubelzaak was tot de nok toe gevuld met meubelen, gehuld in plastic: ,,Het vakantiegeld zit er weer aan te komen en veel mensen besteden dat aan nieuwe meubelen. Vandaar dat de opslagplaats volledig vol was. Slechts één vrachtwagen kan vrijdag uitrijden", constateert Wim van Esch van Poppeliers.

Hoe groot de schade is bij de omringende panden is, is nog onbekend. ,,Phar is met sprinklerinstallaties uitgerust en als ik dat alarm af zou horen gaan, wist ik dat echt mis was. Maar dat alarm heb ik niet gehoord", hoopt Bouman. Bij BAM en Bouwman Sanitair, waar aan de achterkant alle ramen zijn gesprongen en de rook vrij toegang had tot onder meer de showroom, is wel brand uitgebroken.

De brandweer heeft om 19.30 uur heeft het sein 'brand meester' gegeven. De brandweerlieden verwachten echter nog wel een aantal uren nodig te hebben voor het nablussen. De gemeente laat vanavond nog een brief bezorgen bij de bewoners van de flats aan De Grote Pekken om hen te informeren over de brand en de afwikkeling ervan. Zij hadden door de windrichting de meeste last van de grote rookontwikkeling.

Er zijn geen gewonden gevallen.

  • Uit: Veenendaalse Krant

U bent hier