h

Wat een week...

20 mei 2006

Wat een week...

Officieel is het mei, maar het voelt aan als November. Het zomerse weer heeft het niet kunnen winnen van de kou en regen die zich aandienden, en hoewel de bomen vrolijk groen kleuren, kleurt de lucht somber en grijs. Alsof het weer zich heeft aangepast aan de gemoederen van Rita Verdonk, de omstreden minister van Vreemdelingenzaken en Integratie.

  • Verdonk zal zich allesbehalve happy voelen. Haar geblunder inzake de kwestie Ayaan heeft haar een motie opgeleverd, waarin zij haar uiterste best moet doen om haar besluit terug te draaien. Daar zit je dan met je beleid.
    Als klap op de vuurpijl komt ze ook nog eens onder curatele te staan bij haar collega's in het kabinet...
  • De kwestie heeft een zwaarte die we niet of nauwelijks kennen in Nederland. Het beïnvloed meer dan we kunnen bewroeten. Is het niet heel toevallig dat premier Balkenende uitegerekend deze week de deur naar de PvdA openzet, terwijl hij hiervoor ondubbelzinnig trouw heeft gezworen aan de huidige coalitie - en die na de verkiezingen wil voortzetten?
  • En dan de Hofstadgroep. Die sturen een bloemetje, koekjes en chocola naar de redactie van het televisieprogramma Zembla dat de bal van Ayaan aan het rollen bracht. Ze wilden het programma bedanken, uitdrukkelijk niet omdat Ayaan Hirsi Magan ontnederlandst is, maar omdat ze de waarheid rond haar persoon aan het licht hadden gebracht. Een grap, volgens Jermaine W. Hun grapje heeft nogal wat paniek bij de omroep opgeleverd, want de Hofstadgroep staat nu eenmaal niet bekend als de meest menslievende organisatie. De politie is ingeschakeld, maar dat leidde tot niks, omdat er van een strafbaar feit geen sprake was.
    Zodoende heeft de 'zaak Ayaan' indirect voor meer duidelijkheid over de Nederlandse wetgeving gezorgd dan dat we gehoord hebben op het zenuwslopende debat van dinsdagavond. Door deze zaak weten we ook, dat het sturen van bloemen naar een omroep niet strafbaar is.
  • De AIVD heeft ook een opmerkelijke rol in deze. Zij waren op de hoogte van het feit dat er twijfels bij de IND over de rechtmatigheid van Ayaan's Nederlanderschap waren. Ze hebben zelfs de VVD in 2002 ingelicht over het risico dat ze namen door Ayaan op de lijst te zetten. Hieruit blijkt hoe koppig en eigenwijs de VVD wel niet is, door zich niets van deze waarschuwing aan te trekken.
    Ironisch genoeg was het VVD-minister Verdonk die de verantwoordelijkheid kreeg over de IND, en VVD-minister Remkes over de AIVD. En nog heeft het vier jaar moeten duren voordat het publieke geheim van Ayaan, de dochter van Hirsi die niet de zoon van Ali maar van Magan is, gevolgen kreeg.
  • Alsof dat nog niet genoeg is, zegt Verdonk in haar race om het lijsttrekkersschap, daags na het debat waarin ze afgeslacht is, dat ze niets voor Ayaan kan doen. Regels zijn regels.
    Maar... motie is motie... Verdonk naar het torentje, alwaar de premier en de vice-premiers haar een uitbrander geven en haar onder curatele stellen.
    Twee dagen later, op het kandidaat-lijsttrekkers-debat van Netwerk, geeft Verdonk aan dat Ayaan uiteindelijk, hoe dan ook, het Nederlanderschap zal krijgen.
    Curatele is curatele?
    Vriendjespolitiek is vriendjespolitiek?
    Zalm naar de mond praten is Zalm naar de mond praten?
    Wellicht zullen we er nooit achter komen; maar... wat voor Ayaan geldt, moet natuurlijk voor iedereen gelden... en dan blijft er van het asielbeleid van Verdonk geen spaander meer over.
  • Voor Taïda Pasic is het helaas al te laat om alsnog eindexamens te komen doen. Die zijn namelijk deze week begonnen, en aangezien Ayaan's bezwaarprocedure zes weken duurt, ligt het precedent er pas als de eindexamens lang en breed achter de rug zijn...
  • Ondertussen moet Rita Verdonk de VVD weer achter zich krijgen. Tot haar grote opluchting heeft de mogelijkheid om je stem op de VVD-lijsttrekker te wijzigen, slechts tien tot vijftien veranderingen teweeggebracht. In eigen kringen is Verdonk, hoewel de steun van de prominenten is weggevallen, nog immer razend populair. Dit in tegenstelling tot de volslagen onbekende Jelleke Veenendaal.
  • Jelleke Veenendaal is de enige kandidaat van de drie, die een eigen geluid heeft. Zij is bereid om de hypotheekrenteaftrek te hervormen, en op basis van een goede samenwerking in Noord-Holland durft ze Groen Links als mogelijke regeringspartner te noemen.
    Rutte en Verdonk, die elkaar als een stel brullende gorilla's te lijf gaan, zetten schoorvoetend de deur open naar de PvdA, maar gaan niet verder dan dat. En wat hun betreft is de onhoudbare hypotheekrenteaftrek nog immer veilig.
    Rutte geeft overigens wel een voorkeur aan voor het CDA, mits ze de koers van de afgelopen drie jaar blijven varen. Helaas voor hem; het CDA verkeert sinds 7 maart in een interne crisis, en hun compas wijst niet meer zo stellig naar rechts.
  • In alle commotie zou je haast het songfestival vergeten. Eurovisie geeft sterk de indruk niet te kunnen overleven met enkel een liedjesfestival voor bejaarde nichten, en richt haar pijlen op een nieuwe doelgroep: de nieuwe Europeanen. Het songfestival groeit daarmee uit tot een echt Balkan-feestje. Niet voor niets heet het liedje dat Letland instuurt "We are the winners of the Eurovision Songfestival"...
  • Het Balkan-gehalte van het Eurovisie Songfestival pakt nadelig uit voor Treble, de Nederlandse inzending, die de finale niet gehaald heeft. Afgelopen week konden ze niet zwemmen tijdens een boottochtje, omdat ze hun bikini's niet hadden ingepakt. Na het floppen van hun liedje 'Amamandadabamba' (of zoiets), worden de dames snel weer met hun badkledij herenigd. Niet dat ze er veel aan hebben, want in Nederland is het momenteel geen echt zwemweertje....

Wat een week, wat een week...

U bent hier