h

Groep belaagt coördinator thuis

21 juni 2006

Groep belaagt coördinator thuis

VEENENDAAL - Coördinator Tekin Kürçkü van het Anti Discriminatie Bureau Veenendaal is vrijdagavond belaagd door een groep jongeren. Dat gebeurde bij zijn woning in de wijk Dragonder-Oost in Veenendaal. Kürçkü gaat ervan uit dat het een gerichte actie tegen zijn persoon betreft, vermoedelijk door jongeren met een extreem-rechtse achtergrond. ??Ze droegen zwarte jacks, capuchons en petten."

De ongeveer tien tot vijftien autochtone jongeren tussen de zestien en twintig jaar hebben zich vrijdagavond verzameld in de straat in de nieuwbouwwijk waar hij woont. Buren hebben dat gezien. De groep is tegen half twaalf naar de woning van Kürçkü gegaan. De jongeren hebben aangebeld, tegen de woning getrapt en gebonkt, vertelt hij.

Ze hebben niets vernield, maar door de grootte van de groep heeft Kürçkü de situatie als heel bedreigend ervaren. Zijn vrouw en kinderen waren thuis en reageerden overstuur.

Kürçkü is coördinator van het Anti Discriminatie Bureau en was vier jaar raadslid voor het CDA in de Veenendaalse gemeenteraad.

Hij neemt aan dat de jongeren hem niet alleen vanwege zijn allochtone afkomst, maar vooral vanwege zijn functie thuis hebben opgezocht om hem angst aan te jagen. "Waarom anders precies dit huis", vraagt hij zich af. "Verderop wonen meer mensen van allochtone afkomst."

Hij is bang voor zijn kinderen. "Als ze mijn huis vinden, vinden ze straks ook de school van mijn kinderen."

Kürçkü is die vrijdagavond meteen naar buiten gerend, waarop de belagers de benen namen. Hij is achter een aantal jongeren aan gegaan, maar heeft die niet te pakken kunnen nemen.

  • Uit: De Gelderlander, 20 juni 2006

U bent hier