h

Crutzen: Zwavel lucht in schieten tegen broeikaseffect

21 augustus 2006

Crutzen: Zwavel lucht in schieten tegen broeikaseffect

Nobelprijswinnaar Paul Crutzen stelt voor om grote hoeveelheden zwavel de lucht in te schieten, tegen het broeikaseffect. Een idioot idee, vindt hij, maar je moet wát.

Het voorstel komt voort uit frustratie over het feit dat de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd nauwelijks wordt teruggedrongen. Dat zegt de Nederlandse chemicus, die in 1995 de Nobelprijs won voor zijn onderzoek naar het gat in de ozonlaag, vandaag in het radio-programma ??De Ochtenden?? van de EO.

Omdat de hoeveelheid broeikasgassen in de lucht eerder toe- dan afneemt, vreest Crutzen dat de temperatuur op aarde de komende eeuw meer stijgt dan de voorspelde twee graden, met alle problemen vandien. In dat ??noodgeval?? zou hij raketten met zwavel willen lanceren tot op 25 kilometer hoogte. Daar, in de stratosfeer, moet de zwavel dan worden verbrand tot zwaveldioxide. Dit gas valt uiteen in sulfaat-deeltjes, en die weerkaatsen een deel van het zonlicht. Zo zou de aarde minder hard moeten opwarmen.

Bewijs voor de werkzaamheid van deze methode komt van een enorme vulkaanuitbarsting die zich in 1991 op de Filippijnen heeft voorgedaan. Daarbij kwam veel zwaveldioxide in de stratosfeer, met als gevolg dat de aarde het jaar daarop een halve graad afkoelde.

Maar: extra zwavel hoog in de lucht betekent ook meer zure regen. En volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven er wereldwijd nu al 500.000 mensen per jaar voortijdig, puur door de zwavelvervuiling in de lucht. Zijn plan is dan ook ??grotesk??, erkent Crutzen, en vooral ??ironisch bedoeld??.

De komende decennia is de uitvoering ervan sowieso nog niet nodig; hooguit pas over vijftig jaar, als er voor die tijd tenminste niets tegen de opwarming gebeurt. Toch vindt Crutzen het verstandig om de zwavellancering nu alvast te onderzoeken, uit voorzorg. En ondertussen wijst hij er nog maar eens op dat er ook een fatsoenlijke oplossing bestaat: de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

  • Uit: Trouw, 21-08-'06

U bent hier