h

Genezing Homo niet langer doel

11 augustus 2006

Genezing Homo niet langer doel

LOS ANGELES - Bij christelijke organisaties in Amerika die homoseksualiteit willen 'genezen', is een accentverschuiving aan de gang: ze richten zich minder alleen op genezing en meer op begeleiding van christenen die homo zijn en blijven.Dat signaleert Tanya Erzen in haar boek Straight to Jesus. Erzen is assistent-hoogleraar vergelijkende sociologie aan de universiteit van Ohio. Zij draaide een jaar lang mee in een programma voor ex-homofielen dat was verbonden aan een evangelische gemeente in Californië.


De christelijke ex-homobeweging komt tot de bevinding dat 'genezing' van homoseksualiteit niet eenvoudig te bereiken is. Het komt voor dat homo's trouwen met iemand van het andere geslacht, maar zelden komt iemand vanuit homoseksuele gevoelens tot heteroseksuele gevoelens.

,,Veeleer dan definitieve verandering, ondergaan ex-homo's een bekeringsproces dat geen eindpunt heeft'', beschrijft Erzen in haar boek, dat deze zomer is verschenen. Sommige mannen of vrouwen die een intensieve training doorlopen, gaan daarna toch weer homorelaties aan of afwisselend hetero- en homorelaties.

Het programma New Hope, dat Erzen voor haar onderzoek volgde, is verbonden met de internationale stichting Exodus. In Nederland zijn daarbij de organisaties Onze Weg en Different aangesloten.

Erzen beschrijft dat de christelijke ex-homobeweging in Amerika homoseksualiteit beschouwt als een ontwikkelingsstoornis of verslaving. De belofte van hulpprogramma's is dat mensen daar overheen kunnen komen, via eigen inzet, een persoonlijke relatie met Jezus en het opbouwen van vriendschappen met mensen van de eigen sekse.

U bent hier