h

??Kapitalisme leidt tot liefde, niet tot verval??

5 augustus 2006

??Kapitalisme leidt tot liefde, niet tot verval??

AMSTERDAM - ??Onze samenleving is doordrenkt van zelfhaat??, klaagt de vooraanstaande Amerikaanse econome Deirdre McCloskey. Terwijl Europa en de Verenigde Staten sinds jaar en dag kapitalistisch zijn, blijft de intelligentsia maar afgeven op de markt.

McCloskey heeft er geen goed woord voor over. Een vierdelig boekwerk, waarvan onlangs het eerste deel verscheen, moet het ongelijk van de elite aantonen. Het eerste deel ?? The Bourgeois Virtues. Ethics for an Age of Commerce ?? schreef ze grotendeels in Nederland, waar ze deeltijd-hoogleraar is aan de Erasmus Universiteit.

Niet alleen de elite mokt, ook in de massamedia is het beeld negatief. ??Kijk bijvoorbeeld naar een Hollywoodfilm als Wall Street, waarin een jonge, materialistische aandelenhandelaar ten koste van alles de top wil bereiken.??

McCloskey is er juist van overtuigd dat de markt betere mensen van ons maakt. Volgens haar leidt het kapitalisme tot liefde. Vraag het maar aan een ondernemer: wie iets wil verkopen, zal zich in de ander moeten verplaatsen.

??De econoom Adam Smith schreef al dat de slager moet luisteren naar anderen, wil hij succesvol zijn. Andere 18de eeuwse denkers, zoals de Fransman Montesquieu, spraken over zoete commercie: de markt zou mensen wel van hun onbehouwen manieren afhelpen.??

McCloskey toont zich een groot voorstander van torenhoge successierechten. Wie dankzij een gigantische erfenis kan rentenieren, wordt volgens haar doorgaans geen beter mens. ??Juist door te werken of te ondernemen, word je gedwongen op de wensen van anderen te letten, en niet alleen op je eigen welzijn.??

  • Uit: De Volkskrant, 05-08-'06
  • Commentaar van Jan: ...eh?...wablief?... Kapitalisme leidt tot liefde? Hmmm, ik neem aan dat de uitbuiting van de Derde Wereld dan ook een uiting van liefde is? Nee, kapitalisme is echt niet zo mooi als McCloskey beweert.
    Desalniettemin ben ik wel benieuwd naar wat zij het "ongelijk van de elite" noemt, en wil haar boekje best wel eens lezen. Al was het alleen maar om te zien hoe geperverteerde breinen werken...

U bent hier