h

??Mijn Nederlandse bloedlijn betekent dus niets in dit land??

5 augustus 2006

??Mijn Nederlandse bloedlijn betekent dus niets in dit land??

Deidre Stigter is een van de kinderen met een Nederlandse moeder, maar zonder recht op een paspoort. Tot 1985 kregen kinderen automatisch de nationaliteit van hun buitenlandse vader. Nog steeds hebben ze geen recht op een Nederlands paspoort.

Zij brengt haar brengt haar jeugd reizend over de wereld door, samen met haar Nederlandse moeder en Australische vader. Deidre Stigter wordt in 1973 in Parijs geboren. Als ze één jaar oud is, verhuist het gezin naar Nigeria, waar ze op een Nederlandse school zit.

??Iedere zomer vierden we vakantie in Nederland en niet in Australië. We bezochten dan mijn oudste broer, die lichamelijk en geestelijk gehandicapt is en altijd in Apeldoorn heeft gewoond. We zijn opgegroeid met Sinterklaas en kroketten en verslaafd aan kaas, drop en haring.?

Vanaf haar tiende woont Stigter in Bahrein, waar ze voor het eerst Engelse les krijgt. Voordat het gezin verhuist, verblijft de familie kort in Nederland.

Stigter gaat zes maanden op school in Zwolle. ??Het was altijd belangrijk dat we de Nederlandse taal en cultuur leerden. Mijn grootouders spreken geen Engels. Zo konden we contact met ze houden.?

Op haar negentiende woont Stigter voor het eerst in Australië, het land van haar vader, het land dat haar nationaliteit bepaalt. ??Een paar jaar geleden heb ik besloten om langere tijd in Nederland te gaan wonen, vanwege mijn broer en omdat ik me Nederlands voel.? Ze maakt gebruik van de regeling voor kennismigranten. ??Het was voor mij een enorme schok dat ik niet als Nederlander word beschouwd, maar gewoon als de zoveelste buitenlander die hier wil wonen. Mijn Nederlandse bloedlijn betekent dus niks in dit land.?

  • Uit: Trouw, 04-08-'06
  • Dit artikel is een achtergrondartikel bij "Geen Pas voor Halve Nederlander", welke gisteren op dit weblog is gepubliceerd

U bent hier