h

Veerman overtrad regels voor gebruik dienstauto

3 augustus 2006

Veerman overtrad regels voor gebruik dienstauto

DEN HAAG - Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Visserij (CDA) heeft de regels voor het gebruik van zijn dienstauto overtreden. Veerman gebruikte zijn ministerswagen voor vakanties in het buitenland, hetgeen niet is toegestaan. Het ministerie van LNV bevestigt berichtgeving hierover.

Veerman is twee keer vanuit Parijs door zijn chauffeur naar zijn boerderij in de Franse Dordogne gereden. Daarnaast is hij twee keer na een vergadering van de Europese landbouwministers in Luxemburg zelf achter het stuur gekropen om naar de Dordogne af te reizen.

Dat blijkt uit de rittenadministratie die met een beroep op de Wet op de Openbaarheid van Bestuur door LNV zijn afgestaan aan NRC Handelsblad. Het ministerie heeft tot aan de Raad van State geprocedeerd om de stukken geheim te houden.

Veerman heeft ook vliegreizen, die voor een deel een privé-karakter droegen, gedeclareerd. Ook de ambtelijke top van het ministerie heeft dit gedaan. Tweemaal lieten vier hoge ambtenaren hun reis naar Veermans boerderij in Frankrijk door het departement vergoeden.

Ook de tickets van hun partners werden gedeclareerd. Een woordvoerder van LNV stelt dat die bijeenkomsten ??teambuilding?? tot doel hadden, en dat Veerman en zijn ambtenaren hun reiskosten daarom mochten declareren.

De minister overtrad met de declaraties en het privé-gebruik van zijn dienstauto het ??Voorzieningenbesluit??. In dat besluit, dat twee jaar geleden werd aangenomen, staan de regels voor onder meer reisvergoedingen van bewindslieden en het gebruik van de dienstauto.

De PvdA wil opheldering van Veerman over zijn declaratiegedrag. ??Als de berichtgeving klopt moet Veerman de privéreizen terugbetalen??, zegt het Kamerlid Depla van de sociaaldemocraten. ??Met dit gedrag mag hij niet wegkomen. Veerman moet beter beseffen dat hij een voorbeeldrol heeft.??

  • Bron: De Volkskrant, 3 augustus 2006
  • Noot: Ook de SP is tegen het declaratiegedrag van minister Veerman. Zie de reactie van SP-Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang op www.sp.nl

U bent hier