h

TV Gelderland en Al Jazeera?

7 september 2006

TV Gelderland en Al Jazeera?

Gisteravond is in de Commissie Middelen o.a. gesproken over de Programmaraad Utrecht Oost. Dit is een raad die de kabelexploitant adviseert over welke zenders er via de kabel op radio en tv in onze regio worden uitgezonden. Op zich een nuttige instantie, die op kan treden als waarborg voor kwaliteit op radio en tv. Alleen de mediawet wil het ons nog wel eens lastig maken.

Eigenlijk hoefde de commissie alleen maar een verordening vast te stellen, een klein formaliteitje. Echter, de handige politicus grijpt zo'n gelegenheid aan om een kwestie die hiermee te maken heeft ook aan de orde te stellen (als daar behoefte naar is). Voor de SP was de vaststelling van de verordening aanleiding om het zenderaanbod aan de kaak te stellen.

Omdat er bij veel Veenendalers behoefte bestaat aan TV Gelderland en/of een Arabische zender, zouden deze niet misstaan in het basispakket. Ook buiten Veenendaal is het goed denkbaar dat er vraag is naar deze zender. Immers: Gelderland grenst aan het oosten van Utrecht, en het gaat hier over de regio Utrecht Oost, dus de vraag naar TV Gelderland is geheel niet vergezocht. En in de gehele regio wonen mensen wier wortels in een Arabisch sprekend land liggen, dus ook naar aan Arabische zender is ongetwijfeld vraag.

Bij monde van Anne Pilon (de dochter van...) kregen we bijval van Lokaal Veenendaal - voor wat betreft TV Gelderland. Omdat Veenendaal steeds meer WERV*-geöriënteerd is, en twee van de WERV*-gemeenten toch in Gelderland liggen, is TV Gelderland zelfs NOODZAKELIJK in het basispakket.

Inge Walta-Auf 'm Keller (VVD) wilde "niet te hard pleiten" voor een Arabische zender, omdat er maar plaats is voor een beperkt aantal zenders op de televisie, en het zou in haar ogen zonde zijn als de komst van een Arabische zender ten koste ging van bijvoorbeeld Discovery Channel, waar ook een grote doelgroep voor bestaat. Keuzes maken is niet altijd even makkelijk...

Het was waardevol om even stil te staan bij het zenderaanbod, omdat dit de gevoelens die er in de samenleving zijn over dit onderwerp, naar de oppervlakte bracht. In formele zin was de discussie een stuk minder interessant, omdat de Mediawet bepaalt dat de politiek niets te zeggen heeft over het aanbod. We mogen wel de verordening aannemen, maar we mogen onze vertegenwoordiger in de programmaraad geen opdracht meegeven. We zijn genoodzaakt de belangen van onze achterban met een blanco cheque weg te geven, en kunnen enkel 'hopen' dat we hier iets van terug zien.

Echter, dat is gelukkig allemaal puur formeel. Informeel kunnen we best doorgeven aan die raad wat onze wensen zijn, en de programmaraad wordt ook maar bemand door mensen -dus zullen die heus niet te beroerd zijn om rekening proberen te houden met wat wij graag willen. Wethouder Pilon (de vader van...) heeft de commissie toegezegd dat hij de beoogde vertegenwoordiger van Veenendaal in de programmaraad binnenkort al informeel ziet, en informeel best wil doorgeven wat er in de commissie leeft.

Mocht zelfs dat allemaal niet helpen, dan is er natuurlijk ook nog eens de factor van de publieke druk... De publieke opinie doet soms wonderen, dus zonder middelen zitten we nooit. Al maakt de mediawet het ons soms wel moeilijk...

*) WERV= Samenwerkingsverband tussen de gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal

U bent hier