h

Jerry Springer in de raadszaal

19 oktober 2006

Jerry Springer in de raadszaal

Vandaag waren er informatiebijeenkomsten in het gemeentehuis. In de raadszaal ontstond er al gauw een kleine rel bij de presentatie van de kunstcommissie. VVD'er Cees Lochtenberg ging door het lint, omdat de gepresenteerde kunst hem niet aanstond.

De pilaren bij het gemeentehuis en de Lampegiet, de poort naar de Batterijen... het was geen kunst volgens hem. Sterker nog, het was allemaal oerlelijk. Bewerend dat hij namens 'het gansche volck' sprak, stelde hij dat er geen enkel mooi kunstwerk in Veenendaal te vinden was.

"Veenendaal is één en al mooi", bracht Jan Vermeer (SGP) er tegenin. De reactie van de tierende Lochtenberg liet weinig te raden over: "Ach, ga toch weg man," raasde hij, "er is helemaal niks moois in Veenendaal."
Noch de kunstcommissie, noch de aanwezige raadsleden slaagden erin de losgeslagen VVD'er tot bedaren brengen.
Ook met de opmerking van Vermeer dat er over smaak niet te twisten valt, kwam Lochtenberg niet tot z'n zinnen.

Hoewel Lochtenberg dusdanig tekeer ging dat sommige mensen in spanning afwachtten of er nog met stoelen gegooid ging worden, raakte hij wel een punt. De kunst in Veenendaal is te weinig als zodanig herkenbaar. De oplossing daarvoor is vrij simpel. "Zet er een bordje bij" zeiden ik en Addy Landzaat (Lokaal Veenendaal) in koor.

Ook heb ik de indruk dat er teveel moderne, abstracte, symbolische kunst is in de openbare ruimte van Veenendaal, ten opzichte van de 'traditionele', figuratieve kunst. Duidelijk herkenbare beelden die bijvoorbeeld een stuk historie van Veenendaal weergeven - daar is naar mijn overtuiging wel een behoefte aan. Het ontbreken hiervan is een gemis.

Natuurlijk, de fotowand in de Lampegiet die ons industriële erfgoed weergeven en het project "Boven Tafel" in het Franse Gat zijn daar wel voorbeelden van, maar wat zou het een meerwaarde geven, als er ook herkenbare driedimensionale objecten (standbeelden) zouden zijn.

Er is een hoop af te dingen op de openbare kunst in Veenendaal. Maar om daarvoor de raadszaal te veranderen in een Jerry Springer Show - dat gaat toch echt te ver.

Overigens... ik heb nog wel een idee voor een kunstwerk dat:
1) Duidelijk herkenbaar is
2) Symbool kan staan voor zowel het Christelijke als het Sociale karakter van Veenendaal
3) Voldoet aan het "Lochtenberg-keurmerk" voor kunst...

Een drie meter hoog standbeeld van Johannes Calvijn, hand in hand met Karl Marx.

Jan Breur

U bent hier