h

VEENENDALERS VOOR VREDE: SPEECH JAN BREUR

22 oktober 2006

VEENENDALERS VOOR VREDE: SPEECH JAN BREUR

Dames en heren,

Het is voor mij heel bijzonder om hier te staan en jullie te mogen toespreken. Deze demonstratie toont de betrokkenheid van Veenendaal bij de rest van de wereld. Een stukje solidariteit naar een ieder die in oorlog leeft en een steun in de rug naar een ieder die de vrede probeert waar te maken.

Kort geleden zat ik bij broodjeszaak Aladin. De eigenaar is in Libanon geweest, en heeft mij foto??s laten zien. Verschrikkelijke beelden van dood en verderf, van paniek en verdriet. Het raakte mij tot op het diepste van mijn hart. Het toonde de zinloosheid van oorlog, en de noodzaak van vrede. Er moet vrede komen!

Maar hoe bereik je vrede? Daarvoor moet je weten waarom oorlog bestaat. Soms gaat het om een uit de hand gelopen conflict, waar gewapende strijd een onontkoombaar gevolg van is. Ik ben niet zo naïef om te denken dat hier ooit een einde aan zal komen. Maar meestal gaat het bij oorlog niet om het halen van een gelijk, maar om andere zaken. Zaken waarvoor de mens zich zou moeten schamen.

Als we bekijken wat er zich sinds mijn geboorte heeft afgespeeld in het Midden Oosten, zal wellicht één en ander duidelijk worden.

  • Jaren ??80: Amerikanen trainen Osama Bin Laden tegen de Sovjets, de CIA geeft hem $3 miljard.
  • 1982: De Amerikanen helpen Saddam Hoessein met de bewapening tegen de Iraniërs.
  • 1983: Het Witte Huis geeft Iran wapens tegen Irak 1990:Irak bezet Koeweit met Amerikaanse wapens.
  • 1991: De Amerikanen vallen Irak binnen, Bush senior zet de Koeweitse dictator weer aan de macht.
  • 2000/2001: Amerika geeft het Taliban-regime in Afghanistan $ 245 miljoen aan hulp.

De rest van het verhaal is bekend?

Dames en heren, dat ik erg kritisch sta tegenover de Verenigde Staten mag bekend zijn. Maar ik ben hier nu niet om een volk de zwarte piet toe te spelen. Wat in deze tijdslijn naar voren komt, is een machtsspel. Er is een spel gespeeld waarin de Amerikanen strategische zetten hebben gedaan. Tactische beslissingen, die op dat moment erg gunstig voor hen uitkwamen. En daarbij gingen ze over lijken. Ze hadden geen enkele rekening gehouden met de slachtoffers die daarbij vielen. Het ging hen om macht en geld. Maar daar staan de Amerikanen niet alleen in, want macht en geld zijn de inzet van het gros van de oorlogen op aarde.

Oorlog is big business.

Willen wij dat er vrede komt, dan moeten we één harde eis stellen bij de wereldleiders. Dat zij voortaan hun beslissingen maken met hun geweten, in plaats van hun portemonnee. We moeten af van die VOC-mentaliteit van machtswellust, hebzucht en uitbuiting. Het wordt tijd voor respect, mededogen en barmhartigheid.

Vrede is de weg naar een eerlijke wereld, en een eerlijke wereld leidt tot vrede. Laten we weer met z??n allen rekening met elkaar houden. Elkaar helpen, in plaats van bestrijden. Solidair zijn.

Met andere woorden:

GIVE PEACE A CHANCE!!!!!!!!!

U bent hier