h

Onder de tram

29 november 2006

Onder de tram

"Als Jan Marijnissen onder de tram loopt, blijft er van de hele SP niets meer over." Zei Rita Verdonk in de aanloop van de verkiezingen. Een pittig statement, waar helaas maar weinig van klopt. Natuurlijk, Jan M is een belangrijke stemmentrekker - maar de SP is meer dan Marijnissen. Een terugslag is in alle redelijkheid te verwachten, maar de SP blijft staan als een huis.

Hoe Verdonk erbij komt dat de SP zonder Marijnissen in zou storten is überhaupt een raadsel. Immers, in 2005 is Marijnissen ook een tijd weggevallen op een zeer cruciaal moment. Tijdens de campagne tegen de Europese Grondwet werd hij geveld door een hernia. Buitenland-woordvoerder Harry van Bommel nam de campagne over, en deed dit glansrijk.

Harry van Bommel is niet de enige denkbare troonopvolger. Agnes Kant, Tiny Kox, Jan de Wit, Ewout Irrgang... er zijn voldoende mensen die capabel genoeg zijn om het roer over te nemen als zij daartoe geroepen worden. Dit, in tegenstelling tot de VVD, die er al in slaagt om op de klippen te lopen - nog voor de grote roerganger van boord is. Om nog maar te zwijgen over de muiterij die daar plaatsvindt.

Rita Verdonk mag dan wel stoere uitspraken doen, hout snijdt het bijna nooit. Ook nu niet. En dat uitgerekend een opmerking over het instorten van een partij uit de VVD-hoek komt, is wel heel ironisch...

U bent hier