h

Beste Wensen . . .

3 januari 2008

Beste Wensen . . .

2007 is weer voorbij. Het jaar dat een aantal bijzondere woorden voortbracht. Een kleine bloemlezing:

Bokitoproof
Maddie-sightings
snackseks
slurptaks
croftybom
comazuipen
breezersletje
klimaatmoeheid
mentosfontijn

De woorden van vorig jaar zullen dit jaar waarschijnlijk een stille dood vinden en hun gebrek aan eeuwigheidswaarde aantonen. 2008 zal vast een eigen vocabulaire meebrengen, waarvan erotiekmoeheid een leuk eerste woord is. Mensen zijn de pornoficatie van de samenleving (gelukkig) zat aan het worden. De slogan van 2008 zou best wel eens als volgt kunnen luiden:

Sex does not sell anymore

Maar niet alles van 2007 blijft achter in 2007, of is zelfs al bij het allervroegste aanbreken van 2008 meeverhuisd naar het nieuwe jaar. Agressie en asociaal gedrag waren ook dit jaar toonaangevend voor de overgang van oud naar nieuw. Net als 2007, begon ook 2008 met het in de fik steken van auto's en vuilcontainers, geweld jegens anderen en het (agressief) hinderen van hulpdiensten. Een op de drie burgemeesters gaf aan een rotzooiig oud & nieuw in hun gemeente te hebben meegemaakt.
Mijn vraag is - wie de schoen past trekke hem aan - waarom doe je nou zoiets?

(...)

Nee. Sst. Niet tegensputteren. Niet naar de ander wijzen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je gedrag. Gedrag, waarmee je anderen hebt benadeeld. In moeilijkheden hebt gebracht. Misschien wel hebt verwond.

Ik zal je niet befoeien, maar ik hoop dat je bereid bent om jezelf een aantal vragen te stellen.

Ben je trots op wat je gedaan hebt?
Vond je het leuk? En vind je het nu nog steeds leuk?
Hoe zou je het vinden als iemand het bij jou deed?

Wat heeft dit gedrag je opgeleverd?
Ben je met dit gedrag een beter mens geworden?

Je hebt een jaar de tijd om deze vragen te beantwoorden. Denk er goed over na, want het zou wel eens van grote invloed kunnen zijn op de wijze waarop wij oud & nieuw vieren. Misschien gaan we het volgende jaar in zonder oudjaars-aso's.

Een fijn 2008 en de beste wensen voor 2009 toegewenst!

U bent hier