h

Islam

25 januari 2008

Islam

Het kan nu ieder moment gebeuren. Misschien is het zelfs al gebeurd, of gebeurt het tijdens het schrijven van dit artikel: de lancering van de film van Geert Wilders.

Met zijn film wil Wilders aantonen dat de Islam een kwaadaardige religie is en dat de Koran een fascistisch boek is. Dit staat haaks op mijn ervaringen met de Islam en Moslims. De Moslims die ik ken, zijn juist erg vriendelijk en tolerant. Wie hen respecteert, krijgt respect terug - en meer. Ongeacht of je levensstijl overeenkomt met hun opvattingen.

Ik ben zelf geen Moslim. Ik geloof niet dat de Koran het letterlijke woord van God is, ik drink af en toe alcohol, ik eet haram (= niet hallal), vasten is niet voor mij weggelegd, en zo zijn er nog tal van Koranvoorschriften waaraan ik niet voldoe. Maar ik respecteer en toon oprecht interesse in mijn Moslimmedemens, en zij doen dat met mij. En dat doen ze, grotendeels geinspireerd door de Koran - een allesbehalve fascistisch boek.

Natuurlijk, de Islam KAN als alibi voor kwaadaardige doeleinden worden gebruikt. Laten we de aanslagen op het World Trade Center en de moord op Theo van Gogh vooral niet vergeten.

En natuurlijk KAN de Koran gelezen worden als een boek dat geweld predikt. Maar in de taal waarin de Koran geschreven is, zijn 'slaan' en 'weggaan' homoniemen van elkaar. Hoe je het leest is een kwestie van interpretatie en context.

En tot slot: de Islam over een kam scheren, zoals Wilders dat doet, is volkomen ongeoorloofd. Door de onbetwiste status van de Koran als letterlijk het woord van god, is de Koran veel minder heterogeen als, bijvoorbeeld het Christendom. Maar binnen het gestelde kader van de Koran als God's letterlijke woord zijn diverse interpretaties mogelijk. Soenieten, Alevieten, Sji-ieten... allemaal gaan ze anders om met de Koran. En binnen de diverse stromingen geeft ieder individu weer zijn eigen invulling aan.

Toen ik onlangs de Marokkaanse Moskee bezocht, viel mij enkel hartelijkheid ten deel. Een jongen genaamd Talib (wat student betekent), nam de moeite om mij van alles uit te leggen over de Islam en over hoe het bidden in zijn werk gaat. Ook legde hij mij uit dat het belangrijkste voor Moslims is, om te leven volgens de vijf zuilen die de pijlers zijn waarop de Islamitische levenswijze steunt.

De beleidenis (Er is geen God dan God, en Mohammed is zijn profeet), het gebed, almoezen, vasten (Ramadan) en de bedevaard. Dat zijn de belangrijkste zaken waaraan een Moslim moet voldoen. Verder is het vooral van belang om een goed mens te zijn. Ik wilde Talib niet teveel lastig vallen, maar hij zag het als zijn verplichting als Moslim om een ieder die vragen had over het geloof voor te lichten. Ongeacht het tijdstip.

In de Moskee bekroop mij ook een gevoel, dat ik niet kan uitleggen. Een voelbare, plechtige rust, overal om je heen. Een gevoel dat ik ook heb als ik een oud kerkgebouw bezoek. Een gevoel alsof er iets groters, iets wat je zintuiglijke waarneming te boven gaat, aanwezig was. Volgens Talib zijn dat de engelen, die ook naar de Moskee komen om te bidden. Daarom is het belangrijk om rein te zijn tijdens het gebed.

Tijdens mijn Moskeebezoek heb ik met eigen ogen mogen zien dat de Islam helemaal geen religie van agressie en vijandigheid is - hoewel dat natuurlijk voor mij geen echt nieuws was. De hartelijkheid, vriendelijkheid en de rust die ik in de Moskee meemaakte, heb ik op weinig andere plekken meegemaakt.

Wilders zit er dus absoluut naast met zijn anti-Islam-film. En dat mag, nee moet gezegd worden.

Wie Wilders een tegengeluid wil geven, raad ik aan om morgen (zaterdag 26 januari) om 13:00u naar de Stadhuisbrug te komen in Utrecht. De Internationale Socialisten organiseren daar een protest tegen Wilders. Zeker de moeite waard. Mochten er Moslims gaan: hou het vreedzaam. Het laatste wat je wilt is Wilders gelijk geven.

Voor meer informatie over de Islam, zie ook:
HIER

U bent hier