h

Koranfilm Wilders heet Fitna (Beproeving)

9 februari 2008

Koranfilm Wilders heet Fitna (Beproeving)

Fitna (Beproeving) is de titel van de omstreden Koranfilm van Geert Wilders. Volgens de PVV-leider is het Arabische begrip fitna ook synoniem met Het Kwaad.

De film van vijftien minuten is bijna af. In een interview in deze krant verwijt Wilders 'moefti' Balkenende angstig en laf te reageren op de commotie rond de film. Wilders vergelijkt de islam met totalitaire ideologieen. "De islam is de meest recente beproeving voor de westerse democratieen, na die van het nazisme en het communisme."

Iedere moslim kent het Arabische begrip 'fitna', zegt de PVV-leider. "Het duidt op situaties waarin het geloof van moslims op de proef wordt gesteld."

Wilders is ingenomen met de titel. "Ik wilde perse een term die in de Koran voorkomt." Hij draait het begrip fitna om. "De islam en de Koran zijn mijn beproeving. Voor mij is de verderfelijke islam fitna."

Wilders' film houdt de gemoederen al maanden bezig. Het kabinet vreest rellen en heeft ambassades in moslimlanden gewezen op het gevaar van aanslagen. De nationale veiligheidscoordinator heeft Wilders aangeraden na het uitbrengen van de film in het buitenland onder te duiken.

Wilders gaat voor het eerst dieper in op de inhoud van de film. In de rolprent voert hij de kijkers door de Koran. Aan de hand van teksten die hij met beelden illustreert, wil Wilders aantonen dat "die verschrikkelijke Koran geen dode letter is, maar dat de islam ons onze vrijheid kan kosten als we er niets tegen ondernemen.''

Fitna spitst zich geleidelijk toe op de situatie in Nederland en eindigt met een prent van de profeet Mohammed. "Met die prent gebeurt iets. Ik zeg nog niet wat." Het afbeelden van de profeet is voor moslims verboden. Deense cartoons van Mohammed veroorzaakten in 2005 hevige rellen in moslimlanden, waarbij tientallen doden vielen.

Fitna is in het diepste geheim gemaakt. Een klein gezelschap heeft aan de film meegewerkt. Het team blijft om veiligheidsredenen anoniem, laat Wilders weten. "Het was niet makkelijk om een regisseur te vinden. Vanwege de veiligheid, maar ook op politieke gronden."

Wilders heeft zich inhoudelijk laten adviseren door deskundigen. "Die zijn lyrisch over de titel. Iedere moslim begrijpt binnen een seconde wat ik ermee bedoel, zeggen ze."

Over de waarschuwingen van het kabinet voor mogelijke onlusten, zegt Wilders: "Het is een smerig politiek spel van 'moefti' Balkenende en zijn dhimmi's (niet-moslims die zich tegenover moslims onderdanig gedragen, red.) om mij zo onder druk te zetten. Ze weten van toeten noch blazen."

Geert Wilders hoopt dat Fitna in maart op televisie zal worden vertoond.

Door: Wierd Duk
Uit: Nederlands Dagblad, 9 februari 2008

U bent hier