h

Schriftelijke vragen mbt Mosquito

15 februari 2008

Schriftelijke vragen mbt Mosquito

Veenendaal, 12 februari 2008

Geacht college,

Er is een nieuw wapen tegen "Jongeren overlast" de mosquito, een zoemapparaat. Dit apparaat maakt een hoog zoemgeluid wat bijna alleen door jongen tot ongeveer 25 jaar te horen is. Het geluid is zo irritant dat jongeren na korte tijd besluiten weg te gaan. Minister Rouvoet heeft op vragen van de tweede-kamer fractie van de SP geantwoord dat het goed mogelijk is dat het zoemgeluid schadelijk is voor kleine kinderen. Verder zou de mosquito mogelijk ook in strijd zijn met de grondwet die "de persoonlijke levensfeer" en "de onaantastbaarheid van het lichaam" garandeert. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie zijn door Rouvoet gevraagd dit na te gaan.

Nu is het de SP fractie Veenendaal opgevallen dat volgens de site Rhinegroup.nl een mosquito geleverd is in de gemeente Veenendaal, de site geeft tevens aan dat het bij levering meestal gaat om leveringen aan lokale overheden, politie en scholen. Dit heeft bij ons de volgende vragen opgeroepen.

1) Heeft de gemeente een mosquito in het bezit?

2) Zo ja, wordt deze ook actief gebruikt en waar precies?

3) Zo nee, heeft u als college enig idee welke instantie binnen Veenendaal wel een mosquito heeft aangeschaft?

4) Bent u het als college met onze fractie eens dat problemen met hangjongeren niet juist worden opgelost door ze te behandelen als ongewenste insecten en deze jongeren op een mensonwaardige manier probeert te verjagen?

Wij zien graag spoedig uw reactie tegemoet op onze vragen.

Met vriendelijke groet,

Jaap Pottjewijd namens SP fractie Veenendaal.

U bent hier