h

Dag van de arbeid

3 mei 2008

Dag van de arbeid

Ook dit jaar is de 'meidag' stilletjes langs ons heengegaan. In de gemeentes die binnen de SP Afdeling Veenendaal vallen (Veenendaal, Rhenen, Renswoude) is er dit jaar geen viering geweest van de Dag van de Arbeid. Wie in deze regio 1 mei wil vieren, is aangewezen op Wageningen...

De laatste paar jaren is er wel geprobeerd om een en ander van de grond te krijgen. Vorig jaar deed de PvdA een poging; een aardige viering in Escape. In 2005 deden wij het, in buurthuis 't Turfke. Maar het is en blijft moeilijk om hier wat te organiseren...

In het buitenland is de Dag van de Arbeid zeer groots van opzet. De Eerste Mei is in veel landen een enorm volksfeest waar de grenzen tussen bevolkingsgroepen worden opgeheven. Dat 1 mei niet erg groot is in Nederland, komt omdat de functie van breed volksfeest al wordt vervuld door Koninginnedag en Bevrijdingsdag. Als je hier 1 mei tussen plaatst, is het gewoon te druk.

Een belangrijk verschil tussen de Eerste Mei en feesten als Koninginnedag en Bevrijdingsdag is de rol die politiek en vakbonden innemen. Waar deze op Koninginnedag en Bevrijdingsdag gepaste afstand bewaren, zetten ze op de Dag van de Arbeid juist hun beste beentje voor.

Overal ter wereld roeren Socialisten, Communisten, Sociaal-Democraten, Liberaal-Socialisten, Anarchisten, Pacifisten, Christen-Socialisten, Antiracisten en Arbeidersbewegingen zich. De strijd om een betere wereld gaat hand in hand met het feest van de solidariteit.

Moeten wij ons als Veenendalers, Rhenenaren en Renswoudenaren niet meer opstellen als trotse wereldburgers? Moeten wij niet onze eigen, lokale vorm geven aan deze wereldwijde traditie? Of moeten we gewoon de bus naar Wageningen of Berlijn pakken?

Is de Dag van de Arbeid de moeite waard om in Veenendaal en Omstreken gevierd te worden? En zo ja, hoe moet dit dan vorm krijgen?

Zie ook:
Dag van de Arbeid geruisloos voorbijgegaan
(Dag van de Arbeid 2008) HIER

ROMBOUTS (PVDA): SP niet als vijand zien
(Dag van de Arbeid 2007) HIER

Weblog, Dag van de arbeid
(Dag van de Arbeid 2007) HIER

Weblog, Ontwaakt, verworpenen der aarde...
(Dag van de Arbeid 2006) HIER

U bent hier