h

Ordevoorstel [1]

5 juni 2008

Ordevoorstel [1]

Om het zwembaddossier eindelijk eens te bespreken in de raad (en daarmee ook een eind maken aan alle cowboyverhalen), hebben de oppositiepartijen ChristenUnie, SGP, GroenLinks en wijzelf als SP een ordevoorstel ingediend.

Dit voorstel strandde echter, omdat geen van de coalitiepartijen; PvdA, VVD, CDA en Lokaal Veenendaal; bereid was om het te steunen. De speech waarmee ik hen over de streep probeerde te trekken is hier integraal te lezen.

Voorzitter,

Mijn fractie is, als mede-indiener van het ordevoorstel, voorstander van behandeling van het zwembaddossier in deze raadsvergadering. De voornaamste redenen, die overigens onder alle indieners gedeeld worden, staan in het voorstel gemeld. Echter, er is nog meer.

Toen het raadspresidium vorige week maandag sprak over agendering van het zwembaddossier, vroeg de voorzitter van de raad aan ons of het een halszaak was dat het behandeld zou worden - of dat er nog best mee gewacht kon worden. Voorzitter, zoals de zaken er nu voor staan, kan er beslist niet mee gewacht worden.

Waar ik in een vroeg stadium voor gewaarschuwd heb, is bewaarheid geworden. Geruchten en geroezemoes zijn een eigen leven gaan leiden, en hebben hun weg gevonden naar de media. Een prominent artikel in de Veenendaalse Krant van vorige week doet een licht op de zaak schijnen dat het onze niet is.

Wachten met een discussie zal de schade vergroten. Voor de individuele fracties, de raad als geheel, en bovenal onze Wethouder van Sport. Als wij ons niet snel - liefst vandaag nog - definitief uitspreken over de zaak, blijft er een vertekend beeld bestaan over het verantwoordelijkheidsvraagstuk en bijbehorende consequenties. Mijn fractie heeft er geen behoefte aan dat dit onderwerp verder wordt vertroebeld door cowboyverhalen.

Voorzitter, ik weet dat een aantal van de leden graag wachten met behandeling van dit stuk. Aan hen wil ik de legendarische woorden van Ronald de Boer voorleggen: "Je kunt beter slecht winnen, dan winnend verliezen."

Tot slot wil ik aangeven, dat ik graag een hoofdelijke stemming wil over dit voorstel.

Dank u wel.

U bent hier