h

Wijze lessen en vertrouwen

23 juni 2008

Wijze lessen en vertrouwen

Wijze lessen te over, aan de ontwikkelingen van de laatste tijd te beoordelen. Agnes is geen Jan. Jan is geen Pim. Rita is evenmin Pim. Marco is geen Guus. Timmermans is geen democraat.

Om met het EK te beginnen - dan zijn we daar maar van af - heeft het Nederlands elftal van Marco van Basten een behoorlijke nederlaag te verduren gehad. Wat mij betreft is het EK over. Ik gun het Turkije en Rusland natuurlijk wel om de finale te spelen; ik zal blij zijn als een beider landen Europees kampioen wordt; maar ik ben klaar...

Van Basten erkende echter zijn verlies. Meldde zich zelfs bij de Russische kleedkamer om hen te feliciteren. Een waar sportman en een waardig leider. Kan landverrader Timmermans nog wat van leren. Ik zag hem zondagochtend bij Buitenhof, waar hij zo verschrikkelijk arrogant zat te doen dat ik hem maar wegzapte. Wat hem betreft wordt het Europese Verdrag er doorheen gedrukt. De referenda die erover gehouden zijn, deed hij af als 'die gingen niet over het verdrag'. Tuurlijk, Frans, forceer Europa. Zo creeer je draagvlak.

En dan Pim... Rita is geen Pim. Rita is absoluut geen Pim. Pim Fortuyn's partij donderde na zijn dood in elkaar vanwege roddel, achterklap, spelletjes met geld en wat al niet. Fortuyn was een verbindende schakel die de sponsors uit de vastgoedmaffia en wat dies meer zij in toom hield. Rita Verdonk hield echter niets in toom. Zij hoefde niet eerst te sterven voordat haar maffiasponsors uit de pas gingen lopen en er een janboel (excusez le mot) van maakten. Haar 'beweging' stort ineen, lang en breed voor de eerste keer dat ze aan verkiezingen meedoet.

Ook Marijnissen is geen Fortuyn. Fortuyn had snel succes, Marijnissen deed er lang over. Fortuyn's partij was om hem heengebouwd - draaide om hem, Marijnissen is slechts een schakel in het grotere geheel. Die twee verschillen maken de SP tot een sterke, stabiele partij en de LPF tot het ongeleide projectiel zoals we dat gekend hebben. Het terugtrekken van Marijnissen als fractievoorzitter zal een lichte rimpeling op het oppervlak der partijgeschiedenis geven, maar verwacht geen tsunami van instabiliteit...

Het is Jan Marijnissen aangeraden om zo snel mogelijk helemaal te verdwijnen. Dit advies kwam van politici uit partijen waar persoonlijke ambitie veel hoger in het vaandel staat dan de idealen van de partij. Dienstbaarheid is daar iets totaal wezensvreemd - vandaar dat ik voor de SP en voor geen andere partij heb gekozen. Ramprecepten van elders komen voort uit een totaal andere context dan die van de SP. Niets wijst erop dat het aanblijven van Marijnissen zal lijden tot wrijving.

Of degenen die geadviseerd hebben dat Marijnissen het best helemaal kan verdwijnen - en zo snel mogelijk (zouden ze daar belang bij hebben?) - gelijk zullen krijgen... de tijd zal het leren. Wat Agnes Kant van de partij gaat maken als fractievoorzitter zal de tijd ook moeten leren. Maar zet alles maar op een rijtje:

- Het Nederlands elftal, voortaan onder leiding van Bert van Marwijk
- De Europese Unie, onder leiding van antidemocraten
- Rita's ToN, onder leiding van... tsja...
- De SP, onder leiding van Agnes Kant

Waar heb je het meeste vertrouwen in?

U bent hier