h

Bondgenoot?

6 augustus 2008

Bondgenoot?

Karadzjic is vorige week overgebracht naar Den Haag en heeft z'n eerste bezoek aan het Joegoslavie-tribunaal er al op zitten. Hier is hem de (voorlopige) aanklacht voorgelezen, bestaande uit 11 onderdelen, met een totaal van 17 pagina's. Genocide is daar de zwaarste van. Tevens is er gevraagd naar o.a. zijn gezondheid, zijn verblijfplaatsen, etc.

Bij deze eerste zitting, bracht Karadzjic (inmiddels ontdaan van zijn Vader Abraham-uiterlijk) te berde dat hij het op een accoordje had gegooid met de Amerikanen. Holbrooke zou hem imuniteit hebben beloofd.

Nu ben ik geen juridisch expert, maar het lijkt er sterk op dat Holbrooke hiermee als medeplichtige kan worden aangewezen. In ieder geval zou hij beschuldigd kunnen worden van het verbergen van een voortvluchtige crimineel.

Het is dan ook niet meer dan redelijk, dat Holbrooke ook voor het tribunaal zou moeten verschijnen en in ieder geval een paar vragen zou moeten beantwoorden.

Maar nu komt er een kink in de kabel. Een kink met de naam 'The Hague Invasion Act'. Onder George W. Bush hebben de Amerikanen een wet klaarliggen dat Den Haag wordt aangevallen zodra er een Amerikaan moet verschijnen voor het Internationale Gerechtshof. Ik twijfel er niet aan dat het Joegoslavie-tribunaal hierop geen uitzondering vormt.

Holbrooke laten verschijnen slingert ons rechtstreeks een oorlog met de VS in.

Niet alleen is het een flagrante ondermijning van de internationale rechtsorde, het is ook een teken van zeer slecht bondgenootschap.

Nederland heeft zich, uit naam van het bondgenootschap met de VS, gestort in de ongewenste oorlog tegen Afghanistan en de illegale oorlog tegen Irak. Dit terwijl Balkenende c.s. wisten, dat de VS Nederland zouden aanvallen op het moment dat er internationaal recht zou bedreven worden met een Amerikaanse verdachte.

Ik stel me zo voor dat Balkenende nog eens nazoekt wat bondgenootschap inhoudt. Ik zou in ieder geval niet graag bevriend zijn met iemand die plannen heeft om mij aan te vallen. Wat mij betreft wordt het bondgenootschap met de VS dan ook simpelweg opgeheven. Eerst de 'The Hague Invasion Act' laten vallen; dan kunnen we wel weer zien of we bondgenoten worden.

Wat we in tussentijd met Holbrooke moeten doen? Dat is een moeilijke vraag. Dat is kiezen tussen vrede en recht. Dat er ooit een keuze gemaakt moet worden tussen die twee, waarbij het ene het andere uitsluit, dat is de VS bijzonder kwalijk te nemen.

U bent hier