h

Beeldkwaliteitplan Castor

27 september 2008

Beeldkwaliteitplan Castor

Voorzitter,

Vanavond hebben we het over het beeldkwaliteitplan Castor. In de commissie Stad heb ik al mogen zeggen dat het plan op een aantal punten goed is. Ik doel dan met name op het feit dat ernaar gestreefd wordt zoveel mogelijk bomen te behouden en de bomen waarbij dat niet gaat zullen worden herplant. Alle lof hiervoor.

Maar zoals ik al in de Commissie Stad heb gezegd; voor omwonenden is beeldkwaliteit meer dan het behouden van een aantal boompjes of het soort tegels of straatmeubilair. Beeldkwaliteit betreft ook fundamentelere zaken, juist ook fundamentelere zaken, zoals de vraag of je al dan niet uitzicht krijgt op massieve bebouwing vanuit je achtertuintje. Nu gaat het beeldkwaliteitplan hier strikt genomen niet over; het is wel afgestemd op bouwplannen ? en het plan heeft een hoofdstuk bebouwing.

Opmerkelijk hierbij is dat de stedenbouwkundige visie nooit door de raad is vastgesteld, en dat het ons feitelijk nog vrij staat om een beslissing te nemen over het aantal bouwblokken en de situering ervan. Ondertussen verschuilt de Wethouder zich ? in de analyse van Professor Heertje ? achter een blanco cheque die hij met betrekking tot de herontwikkeling van dit gebied van de raad zou hebben gekregen. Met andere woorden: wij zijn verantwoordelijk voor iets waartoe wij helemaal niet besloten hebben.

Voorzitter; ik ben zelf een kijkje gaan nemen. De ambitie voor de herontwikkeling is zo groot dat de paaltjes die de rooilijn van de bebouwing moeten markeren al in de grond zitten. Een rooilijn van bebouwing waartoe de gemeenteraad nooit een besluit heeft genomen. In een gebied dat parkbestemming heeft. Dit verontrust mij en maakt mij boos. Als volksvertegenwoordiger voel ik dat ik gepiepeld word, om het zo maar eens te zeggen. En uit de gesprekken die ik met omwonenden heb gehad weet ik dat het de raad niet in dank wordt afgenomen als zij zich laat piepelen.

Voorzitter; met eigen ogen heb ik aanschouwd dat ??n van de grasveldjes die dreigt te verdwijnen bij de herontwikkeling voor kinderen uit de buurt als speelveldje geldt.

Ik heb kunnen zien dat het terrein wat Van Ginkel van de gemeente pacht ? voor een vriendenprijsje ? verloederd en verwaarloosd is. De grond ? voor een groot gedeelte gemeentegrond met parkbestemming ? levert door haar gebruik al jaren ergernis op bij omwonenden. Doorgaan op de ingeslagen weg ? ingeslagen door het College zonder expliciete goedkeuring van de raad ? brengt alleen maar meer ergernis. En terecht.

Voorzitter, om die reden heeft mijn fractie besloten mede-indiener te zijn van het amendement van GroenLinks.

Dank u wel.

U bent hier