h

Halfjaarrapportage JIVL

10 november 2008

Halfjaarrapportage JIVL

Lees hier mijn bijdrage in de commissie Middelen van 29 oktober, over de halfjaarrapportage van het programma Jeugd, Integrale Veiligheid en Leefbaarheid

Voorzitter,

"Die duivelse jeugd" wordt er wel eens gezegd, en met het aantal overlastmeldingen van 666 krijgt die uitdrukking wel een andere lading. Het betreft hier een vrij forse stijging ten opzichte van 2007. Een andere forse stijging zien we op het gebied van zakkenrollen - welhaast een verdubbeling van het aantal aangiftes hiervan. Dat is jammer, omdat we op andere terreinen vooral daling of op z'n hoogst kleine stijgingen zien. Ook een daling in het aantal aangehouden verdachten. Laten daders zich minder makkelijk grijpen, of is de daling in aanhoudingen een gevolg van de dalingen die we zien in de aangiftes?

Deze cijfers maken, dat mijn fractie een warm medestander van JIVL blijft. Dit waren we al, en het blijkt te werken. Natuurlijk zijn criminaliteit en overlast nooit volledig uit te bannen, maar een mix van maatregelen aan zowel de handhavingkant als de welzijnkant maakt wel dat er in zijn algemeenheid vooruitgang is op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. De welzijnsmaatregelen noem ik hier bewust niet preventief: het voorkomen van crimineel of hinderlijk gedrag mag nooit het enige motief zijn om de jeugd iets aan te bieden. Want dan zien we de jeugd alleen als hinderpost - en dan zijn we echt verkeerd bezig. Daarom bezig ik de term 'preventieve maatregelen' liever niet.

Dit wil echter niet zeggen dat je niet hard moet optreden als dat nodig is. In tegendeel. Natuurlijk is het een goede zaak dat de jeugd wordt voorgelicht over de risico's van alcohol, maar wanneer ze over de schreef gaan - wat dan? Dan is het zaak dat de Bikers van zich doen spreken. En dan niet alleen verbaliseren op het relatief onschuldige wildplassen, maar ook op openbare dronkenschap en verkeersdeelname onder invloed. Een paar weken strak achter elkaar. Bij de vorige rapportage gaf de portefeuillehouder aan, dat veel geweld, overlast en vandalisme - met name in en rond het centrum - alcoholgerelateerd is. Ik durf daar, op basis van mijn eigen waarnemingen, harddrugs aan toe te voegen. Dat is een kwalijke zaak; vandaar dat ik hier pleit voor een strenge, strakke handhaving - naast uiteraard de voorlichting.

Die handhaving vindt, zo lees ik in de stukken, al plaats jegens coffeeshops. Het doet mij deugd te lezen dat er geen onregelmatigheden zijn geconstateerd. Op ondernemers in deze branche ligt een bijzondere verantwoordelijkheid, en zij blijken eraan te voldoen. Bevreemdend is wel, dat er in het rijtje coffeeshops ook een theehuis wordt genoemd. Er wordt terecht aangegeven dat het hier geen coffeeshop betreft, maar wat doet een theehuis uberhaupt in het rijtje? Wat was de aanleiding om deze erin mee te nemen?

Tot slot de toestand Petenbos. Omwonenden van het sportveldje aan de Floralaan en Bunzinglaan zien liever hun sportveldje niet worden opgewaardeerd ? uit angst voor JOP-taferelen die we aan de Pionier hebben gezien. Zij willen dat de jongeren zich maar elders ophouden. Deze Not In My Back Yard houding is weinig productief en stuit op verzet elders in de wijk. Waar moeten de jongeren uit het Petenbos terecht als niemand ze in hun buurt wil hebben? Komen we dan toch terug bij de Bunzinglaan? Prima dat er naar andere locaties wordt gezocht, maar steek wijkbreed ook in op voorlichting: wat wordt er feitelijk beoogd? Haal spookbeelden bij de mensen weg en wijs ze ook vooral op het succes dat we bij de skatebaan hebben! Daar schiet je veel meer mee op.
Dank u wel.

U bent hier