h

Novemberdebat 2008 :: Diversiteit [5]

18 november 2008

Novemberdebat 2008 :: Diversiteit [5]

Dit jaar verscheen 'Gedeelde Toekomst'; een nota van de SP over o.a. de participatie van nieuwkomers in de samenleving. Nu nauwelijks nog nieuws, vergeleken met de ophef rond 'Gastarbeid en Kapitaal' in 1983. De SP was de eerste linkse... sterker nog, de eerste niet-extreem-rechtse... partij die aandacht vroeg voor integratie. Dat werd ze niet in dank afgenomen. Terecht?

Beoordeel zelf aan de hand van onderstaande fragmenten of de SP destijds zo 'racistisch' was en in hoeverre de partij sindsdien veranderd is qua mening over dit onderwerp.

Een zeer groot deel van hun manier van leven vloeit voort uit het islamitiese geloof. Islamieten vinden dat de kultuur een onderdeel is van hun geloof. En hun geloof schrijft nu eenmaal erg veel geboden en verboden voor die het dagelijks leven raken. In de landen van herkomst is alles ingesteld op de rituelen die met hun geloof samenhangen. De kombinatie van afkomst, zeden en gewoonten, ?n het grote verschil in kultuur en ontwikkeling, maken dat speciaal de gastarbeiders en hun gezinnen die uit islamitiese landen afkomstig zijn, weinig of hoegenaamd geen kontakt krijgen met Nederlandse arbeiders en hun gezinnen met wie zij samen werken en wonen.
Uit: Gastarbeid en Kapitaal, SP, 1983

Huwbare kinderen van de hier verblijvende buitenlanders zijn op deze wijze een gewilde partner voor potenti?le migranten, hetgeen vaak tot uitdrukking komt in een extra financi?le tegemoetkoming aan de ouders van de hier in Nederland verblijvende partner. Gekoppeld aan het gebruik van uithuwelijken leidt deze situatie ertoe dat de onafhankelijkheid van kinderen, van vooral islamitiese migranten hier, niet erg groot is.
En omdat bij zo'n gezinshereniging (van de tweede generatie) net als bij hun ouders een verblijfsvergunning pas wordt verleend als men over passende woonruimte beschikt, zal men in veel gevallen bij de ouders intrekken. Wat er in de meeste gevallen op neer komt dat in een te kleine, woning te veel mensen bivakkeren.
Maar er is nog een reden, waarom de tweede generatie, gehuwd of niet, bij hun ouders blijft inwonen. Er zijn namelijk veel buitenlanders die bij gebrek aan huurwoningen een oud huis voor veel te hoge prijs hebben gekocht.
Uit: Gastarbeid en Kapitaal, SP, 1983

Die buitenlanders welke Nederlander willen worden, zullen ook speciale kursussen moeten krijgen, waarbij voorrang zal moeten hebben de Nederlandse taal en vervolgens Nederlandse zeden en gewoonten. In ieder geval zullen zij, zoals een gemiddelde Nederlander ook, op de hoogte moeten zijn met wat hun rechten en plichten zijn.
Uit: Gastarbeid en Kapitaal, SP, 1983

Het schofferen van burgers door hun loyaliteit tegenover de samenleving in twijfel te trekken, hun geloofsopvattingen te diskwalificeren en hun heilige boeken ?fascistisch? te noemen, is onaanvaardbaar.
Uit: Gedeelde Toekomst, SP, 2008

Nieuwkomers genieten dezelfde vrijheden als alle andere Nederlanders. Maar wie hier woont, moet ook bereid zijn om zich aan te passen aan de nieuwe samenleving waarvoor hij of zij heeft gekozen.
Uit: Gedeelde Toekomst, SP, 2008

Niet alleen in de ?zwarte?, maar ook in ?witte? wijken moeten de woningen gevarieerder worden. Deze wijken moeten toegankelijk worden voor mensen met een lager inkomen. Deze mogelijkheid van integratie waren overheden bij de start van de herstructurering ?vergeten?.
Uit: Gedeelde Toekomst, SP, 2008

Waren de standpunten van de SP in 1983 zo verschrikkelijk? Of is dit zo'n voorbeeld - waarvan we er de laatste tijd wel meer zien - waar de SP het gewoon bij het rechte eind had en pas later gelijk kreeg...

Zie ook:
De brochure 'Gastarbeid en Kapitaal' HIER
De nota 'Gedeelde Toekomst' HIER

U bent hier