h

CSV

22 december 2008

CSV

Lees hier de speech van Frits Beckerman (PvdA), voorzitter van de Raadscommissie Welzijn, die hij hield in de Gemeenteraadsvergadering van 17 december. Hij sprak namens ALLE partijen.

Meneer de voorzitter, dank u wel.

Namens alle 8 fracties in deze raad, is mij gevraagd, in mijn hoedanigheid als voorzitter van de commissie Welzijn, het woord te voeren in dit belangrijke dossier. Ik sta hier dus niet als woordvoerder van een partij, maar mijn bijdrage geeft weer wat alle fracties in deze raad over dit onderwerp willen bijdragen. Ik vind dat een eervolle opdracht, waaraan ik op een zorgvuldige wijze invulling wil geven.

Het unanieme woordvoerderschap heeft overigens alleen betrekking op het voorliggende voorstel over het aanvullende krediet voor het CSV. Na de behandeling hiervan zal nog afzonderlijk worden gesproken door de verschillende partijen over de hoogspanningsproblematiek op de locatie van de te realiseren unilocatie. Daartoe is aan het begin van de vergadering punt 7a toegevoegd aan de agenda van vanavond.

Het CSV. Een dossier dat de hele raad na aan het hart ligt. Dat blijkt uit de intensieve contacten, die de raad met het CSV heeft onderhouden in de afgelopen periode. Maar komt ook duidelijk naar voren bij de diverse moties en amendementen, die de raad veelal unaniem heeft aangenomen. Denk hierbij aan het amendement in 2004 om de bouw van het CSV te versnellen, maar ook aan de motie in 2007 waarin het college unaniem de opdracht kreeg om de raad adequaat te informeren over de mogelijk negatieve effecten van het faillissement van de firma Boers voor het CSV.

In de commissie Welzijn van 2 december is het voorliggende voorstel uitgebreid gesproken. Dat maakt het mogelijk om in deze raad ons te beperken tot de hoofdlijnen.

Door te kiezen voor een woordvoerder straalt de raad de cooperatieve opstelling uit, die dit dossier verdient. Juist die cooperatieve opstelling heeft de raad gemist bij de samenwerking tussen het college en het CSV. De raad wil hierover zijn teleurstelling uitspreken, richting beide hiervoor verantwoordelijke partijen.

De raad is geconfronteerd met een warboel aan cijfers, die tot aan afgelopen maandag heeft geduurd. De informatievoorziening, vanuit het college aan de raad verdient niet de schoonheidsprijs. Maar dat is een eufemisme, dat zal u duidelijk zijn.

Laat ik het anders formuleren : bij een belangrijk dossier als het CSV, is een transparante en eenduidige informatievoorziening noodzakelijk om te komen tot een zorgvuldige besluitvorming. Van het college wordt leiderschap gevraagd in de zware dossiers en daarvan is in dit dossier helaas geen sprake geweest.

Uiteindelijk is door het college, afgelopen maandag, een brief aan de raad gezonden met daarin de cijfers waarvan alle fracties uiteindelijk hebben gezegd 'deze cijfers zijn ons uitgangspunt, voor de verdere besluitvorming'.

Om te komen tot het uiteindelijke raadsvoorstel heeft de raad, in een aantal stappen, volledige inzage gekregen in de reserves en het eigen vermogen van het CSV. Wellicht is dit een werkwijze, die we in de toekomst, bij elke organisatie, waarmee een packagedeal wordt gesloten, moeten toepassen

In de al eerder genoemde commissievergadering heeft de wethouder toegezegd om de resterende twee termijnen overeenkomstig de packagedeal ter beschikking te stellen aan het CSV direct op het moment van ondertekening van het bouwcontract. Door deze toezegging kan het CSV beschikken over circa 130.000 euro extra rente-inkomsten. De raad gaat er vanuit dat het niet nodig is deze toezegging middels een amendement toe te voegen aan het besluit. En hoort daarom graag nogmaals deze toezegging van het college.

Dan naar het voorstel. De raad stemt unaniem in met het toekennen van een extra budget van 2.575.000 euro. Het door de raad beschikbare krediet voor de realisatie van de unilocatie CSV bedraagt dan 18.269.000 euro.

De raad stemt niet in met het tweede onderdeel van het besluit om geen extra financirle middelen ter beschikking te stellen voor het huren van de noodzakelijke gymnastiekvloeren.

Daarvoor komt de raad met een amendement, dat ik u nu zal voorlezen. (AMENDEMENT)

Dan terug naar de cijfers. Door de opgetrokken mist waarover ik eerder sprak blijft er raadsbreed behoefte om een veiligheidsklep in te bouwen in dit dossier. Deze veiligheidsklep is verwoord in een motie, die ik u nu zal voorlezen (MOTIE)

Tenslotte, meneer de voorzitter. Met dit aanvullende krediet en het geamendeerde besluit kan er gebouwd gaan worden. Als ik goed geinformeerd ben wordt morgen de handtekening gezet onder het contract met de bouwer. En dan kijken we allemaal uit naar een mooie school op een mooie locatie in Veenendaal. Door de formulering van de packagedeal gaat de regie van de bouw in zijn geheel over naar de schoolleiding. Op zich is dat prima, maar dat ontheft de gemeente, en meer specifiek het college en de raad, niet van een blijvende betrokkenheid en mede verantwoordelijkheid voor het wel en wee van het CSV. Net als dat voor de andere scholen in Veenendaal geldt.

U bent hier