h

Olomouc

19 december 2008

Olomouc

Lees hier de speech die ik woensdagavond voordroeg in de gemeenteraad, m.b.t. de Stedenband met Olomouc.

Voorzitter,

De gemeenteraad wordt verzocht in te stemmen met een voorstel, waar mijn fractie niet achter kan staan. Het voorstel over het aldanniet voortzetten van de stedenband richt zich enkel op ambtelijk cq bestuurlijk niveau. Dat is niet een stedenband die mijn fractie voorstaat.

Een stedenband is prima, maar dan wel een stedenband voor de mensen. Dhr. Schilte van het Platform Stedenband Olomouc gaf in de commissie Middelen al aan dat er ook in de burgerklasse goede banden tussen 't Veen en Olomouc bestaan. Die banden van individuen en instellingen zijn waardevol, behoudenswaardig. Maar een samenlevingsbreed gedragen stedenband is het nog niet.

Ik heb een rondgang gemaakt onder verschillende willekeurige inwoners van Veenendaal, en hen gevraagd of zij iets met Olomouc hadden. Het antwoord kwam standaard op 'nee' uit. De meest zeggende reactie die ik in de rondgang heb gekregen was: "Misschien kan de Burgemeester mij ook eens meenemen naar Olomouc."

Voorzitter, alle goede initiatieven ten spijt, blijft de Stedenband het imago hebben van het speeltje der bestuurdersklasse. De gewone inwoner komt er niet aan te pas. Dat moet anders.

Wie zijn de Olomoucers eigenlijk? We lezen nooit over ze - tenzij er contact wordt gelegd. Maar Olomouc bestaat ook als er geen koor wordt uitgewisseld of als er geen bestuurlijke delegatie van daar naar hier komt. Een vast Olomouc-katern in een krant als de Veenendaalse, zou ons kunnen helpen Olomouc en haar inwoners te kennen. En omgekeerd: een Veenendaal-katern in een lokale krant in Olomouc. Gewoon, dat we van elkaar de nieuwtjes kunnen volgen op gebied van sport, cultuur, politiek, human interest en wat dies meer zij. Het hoeft niet wekelijks; maar maandelijks, tweemaandelijks of zelfs eens per kwartaal zal al een hoop schelen.

En als de gemeente het presteert om een stuk grond te vinden en hier een nieuwe wijk laat verrijzen - waarschijnlijk betreft het dan een locatie waarmee mijn fractie het niet mee eens is, maar dat terzijde - waarom noem je die wijk dan niet Klein Olomouc? Ingeklemd tussen de Olomouclaan en de Stedenbandlaan. Omgekeerd kan het natuurlijk ook: de Ties Elzenga Avenue in Olomouc.

Olomouc moet, wil de stedenband succesvol zijn, een stevige plaats in het collectieve bewustzijn van de Veenendalers hebben. Dan kunnen wij ook kijken of er een derde stad bij betrokken kan worden. Hierin kan gekeken worden naar plaatsen waar veel Veenendalers hun wortels hebben: Turkije, Marokko of Polen.

Voorzitter, mijn fractie kiest uitdrukkelijk voor een mogelijke uitbreiding met een derde stad en niet naar vervanging van de stedenband. Onze relatie met Olomouc moet versterkt worden, op inwonerniveau welteverstaan; niet afgekapt. Want, hoe weinig de mensen die ik heb gesproken ook hebben met de stedenband, zij vinden het van onfatsoen getuigen om deze zomaar bij het oud vuil te zetten. En daar is mijn fractie het van harte mee eens.

Dank u wel

U bent hier