h

"Antilliaanse toestanden" ?

12 januari 2009

"Antilliaanse toestanden" ?

Eindelijk is het zover. PVV'er Hero Brinkman is uit de parlementaire Antillen-delegatie geknikkerd. Naar mijn inzien zeer terecht, maar veel te laat.

In de delegatie besteedde Brinkman zijn tijd vooral om de Antillen, hun bestuur en hun bevolking zwart te maken* en daarmee Nederland een slechte naam te geven. Als ik Willibrord van Beek, voorzitter van de delegatie, was, had ik Brinkman een waarschuwing gegeven, en daarna zijn ticket terug naar huis - in plaats van hem zo lang de hand boven het hoofd te houden.

Waar Brinkman het lef vandaan haalt om - op kosten van de belastingbetaler - de relatie tussen het Nederlandse vaste land en het overzeese deel van het koninkrijk te verzieken... Joost mag het weten. Hij is daarin zelfs zo ver gegaan dat een Antilliaanse minister heeft toegezegd hem in elkaar te laten slaan. Dat laatste wil ik op geen enkele manier goedpraten - dat veroordeel ik ook. PVV-achtige toestanden! Maar dat hij tot zo'n uitspraak kwam, wil toch wat zeggen.

Brinkman's baas, Geert Wilders, is natuurlijk geschokt. Dat hoort bij de PVV-strategie. Eerst alles wat los en vast zit grof beledigen en vervolgens verontwaardigd reageren op de consequenties. Zo lust ik er ook wel vijf...

Maargoed. Wilders reageert allerminst op een betamelijke wijze om de boel weer goed te krijgen. Nee, hij gooit nog eens wat olie op het vuur, en noemt dit 'Antilliaanse toestanden'!

Stel; het buitensluiten van mensen die je niet welgevallig zijn is een Antilliaanse toestand. Ik ben het er niet mee eens, maar stel dat het zo was. Is het dan niet Wilders' eigen PVV die zich keer op keer bezondigt aan 'Antilliaanse toestanden'?

Betekent 'Antilliaanse toestanden' misschien het beledigen van je medemens? Doen Wilders en de PVV dat dan niet?

Vorige week toonde ik al aan dat Wilders geen recht van spreken meer heeft over extremisme. Over het conflict in Gaza, tussen Israel en de Palestijnen, heeft hij extremistische uitspraken gedaan. Hierdoor kan hij, moreel gezien, iemand anders (in casu: Harry van Bommel en de SP) niet meer beschuldigen van extremisme (maar doet dit toch).

Evenmin heeft Wilders recht van spreken als het over, wat hij zelf noemt: 'Antilliaanse toestanden' gaat. Hij, en zijn partij, maken zich daar immers stelselmatig schuldig aan. Ik stel dan ook voor om wat Wilders 'Antilliaanse toestanden' noemt voortaan 'PVV-achtige toestanden'.

De term 'Antilliaanse toestanden' kunnen we dan gebruiken voor zomerse muziek en lekker eten.

Ik vraag me af welk recht van spreken Wilders volgende week verspeelt...

*) Excuses voor de onbedoelde woordspeling

U bent hier