h

HET BINNENVELD IS GEEN BOUWPLAATS!

17 januari 2009

HET BINNENVELD IS GEEN BOUWPLAATS!

Op vrijdag 9 januari had ik de eer om als initiatiefnemer van 'Hier Niet Bouwen' de 750 door ons verzamelde handtekeningen op het gemeentehuis van Veenendaal aan te bieden aan wethouder Sanders. De handtekeningen zijn een tegenreactie op een raadsbesluit dat het Binnenveld tussen Veenendaal en Achterberg aanmerkt als zoeklocatie voor een nieuwe woonwijk.

De vraag die je, los van je ideeen over de invulling van het Binnenveld, hier moet stellen is: wat wil je met Veenendaal? Blijven opgaan in de vaart der volkeren? Werkgelegenheid en daarmee woningzoekenden blijven aantrekken? Natuurlijk zijn dat belangrijke zaken, maar ze vereisen wel de nodige ruimte. Ruimte die we niet meer hebben.

Veenendaal is van gemeentegrens tot gemeentegrens volgebouwd. Veel binnenstedelijk groen en oude panden hebben we moeten opgeven. Was dat de prijs van de vooruitgang waard? En zal het opofferen van het Binnenveld dit ook waard zijn?

Het is belangrijk om over deze vragen te blijven nadenken. Als initiatiefnemer van 'Hier Niet Bouwen' kan ik wel roepen dat de gemeente Veenendaal op een verkeerd spoor zit, maar als fractievoorzitter van de SP in diezelfde gemeente krijg ik wel te maken met de vraag "wat wilt u dan?" En die vraag zal ik moeten beantwoorden.

Ik denk dat de tijd dat groei als doel op zich definitief voorbij is. Die ruimte hebben we simpelweg niet meer. En ook de opvangtaken voor woningzoekenden in allerlei soorten en maten, waar de provincie ons graag mee opzadelt, zullen wij niet meer moeten aanvaarden - tenzij de provincie zelf aangeeft waar we al die mensen moeten plaatsen. Het is nog maar de vraag of de provincie dit kan.

Ook zullen we uit het proces moeten stappen waarin werk- en woningvraag elkaar opjagen. Simpelweg omdat we de ruimte niet meer hebben om eraan te voldoen. De omslag van kwaliteit naar kwantiteit moet gemaakt worden.

Waar Veenendaal niet aan groeien ontkomt, zal het serieus gebruik moeten maken van hoogbouw. Het taboe wat er nu op rust, moet worden vervangen door een samenhangende, constructieve visie. Naar boven is nagenoeg de enige kant die we nog op kunnen.

Het is de vraag wanneer de groeibehoefte van Veenendaal verzadigd is. De mogelijkheden daartoe drogen immers op. Een ding moet echter duidelijk zijn: Het Binnenveld is geen bouwplaats!

Dit opiniestuk is vandaag gepubliceerd in 'De Gelderlander'

U bent hier