h

Intifada

6 januari 2009

Intifada

Au, wat een blunder van Van Bommel. Oproepen tot een intifada... ik zou het zo niet gezegd hebben - maar waar gaat het nu helemaal over?

Intifada betekent niets meer of minder dan 'verzet', en kan vele vormen hebben. Van burgerlijke ongehoorzaamheid tot inderdaad, de gewelddadige intifada waarmee wij het woord associeren. En het is juist die associatie waar de schoen wringt.

Intifada kan zich scharen in het rijtje van 'jihad' en 'lebensraum'.

Iemand die vanuit de stad naar het platteland verhuist, doet dit vanwege een behoefte aan 'lebensraum'. Echter; door WOII wordt lebensraum geassocieerd met de territoriumdrift van Nazi-Duitsland. Jihad, vooral bedoeld als de innerlijke strijd tegen het ongeloof wordt door toedoen van Al Quaeda geassocieerd met terreurdaden tegen niet-Moslims.

Intifada, jihad, lebensraum... het zijn woorden niet niet iets negatiefs hoeven te betekenen, maar dit voor veel mensen wel doen. Het gebruik van een dergelijke term, zonder rekening te houden met de betekenis die er door velen wel aan gegeven wordt, is een zeer amateuristische fout. En hoewel ik me volledig achter de inhoud van Van Bommel's oproep kan scharen, verwijder ik me van zijn woordkeuze - vanwege de lading die het heeft.

Dit gezegd hebbende, voel ik mij op geen enkele wijze bezwaard om nu mijn pijlen te richten* op Hans van Baalen en Geert Wilders. Zij beweren dat de SP nu haar 'ware, extremistische' gezicht laat zien. Dat is nogal wat. Nogal wat populistisch geschreeuw!

Je hoeft mij niet wijs te maken dat Van Balen en Wilders niet op de hoogte waren van hetgeen Van Bommel bedoelde. En wisten zij dit niet, dan hadden zij zich van commentaar moeten onthouden, tot zij zich hiervan vergewist hadden. Zij hadden hoogstens kunnen zeggen - net als ik - dat zij de formulering van Van Bommel allesbehalve sierlijk vonden, maar een hele partij als extremistisch neer te zetten... poepoe...

Met name Geert Wilders heeft zijn recht van spreken op dit thema verspeeld. Met uitspraken als "Er is al een Palestijnse staat, namelijk Jordanie" en "knikker de hele bende maar de Sinai in" geloof ik niet dat Wilders iemand anders nog voor extremist zou mogen uitmaken.

*) pijlen richten is in mijn beleving een gangbare uitdrukking. Mochten er onder de lezers slachtoffers zijn van Robin Hood of Wilhelm Tell, dan bied ik hen mijn oprechte excuses aan wanneer zij zich hiermee gekwetst voelen. Pijlen richten is slechts overdrachtelijk bedoeld; het gebruik van de uitdrukking is geensziens bedoeld als bedreiging aan het adres van de heren Van Baalen of Wilders, evenmin is het bedoeld als oproep voor geweld tegen voornoemde politici.

U bent hier