h

Rechts heeft geen humor

6 januari 2009

Rechts heeft geen humor

Tijdens het lezen van de Trouw van afgelopen zaterdag werd bij mij bevestigd wat ik al langere tijd vermoedde: rechtse mensen hebben geen humor.

Natuurlijk, rechtse mensen tappen moppen. Belegen, niet-originele moppen, van het kaliber: "Wat is een kliko met een antenne? Radio Bagdad". Hahaha, wat een lol... Maar verder dan dit komen ze niet. Nee, de cartoons van Gregorius Nekschot zijn ook niet leuk.

Met afgunst kijken ze naar Links, die de beste cabaretiers aflevert. En vervolgens melden ze trots dat ze wegzappen, omdat de linkse boodschap van de cabaretier hen niet aanstaat. Een typisch gevalletje van Links Kijken, Rechts Zeiken.

En Trouw publiceerde maarliefst twee verontwaardigde brievenschrijvers die uit de doeken deden dat ze weggezapt hadden tijdens de nieuwjaarsconference. Wat de meerwaarde van hun ingezonden brieven was; het moge mij een raadsel zijn. Maargoed; laten we aannemen dat het een opening voor debat was. Dan ga ik daar, om chagrijnig rechts te plezieren (kunnen ze helemaal niet tegen), eens op in.

Youp van 't Hek is een nestbevuiler, aldus een briefschrijver. Hij geeft af op het consumptiemilieu waar hij zelf ook toe behoort, geeft Moslims een flinke lik stroop om de mond, en maakt grappen over Geert Wilders.

Folklore
De briefschrijver vergeet voor het gemak, dat het een oude, Oerhollandse traditie in het cabaret is, om jezelf een spiegel voor te houden. Dus als je afgeeft op je eigen consumptiemilieu, doe je waar cabaret nu helemaal precies voor is bedoeld. Dus ben je zuiver Nederlands bezig. Dat zou zo'n rechtse meneer of mevrouw moeten aanspreken, toch?

Kennelijk is zelfreflectie in rechtse kringen helemaal uit zwang geraakt, en zal derhalve - op last van rechts - ook uit cabaret moeten verdwijnen (leuk! avond aan avond Tineke Schouten!). Rechts is dus, meer dan 'de buitenlanders' (die schonken ons immers Najib Amhali en Jurgen Raymann) een bedreiging voor de Hollandse folklore. Dat zal leuke taferelen opleveren: Rita Verdonk die - uit naam van de Hollandse folklore - Geert Wilders te lijf gaat!

Jihad
Meneer of Mevrouw de Briefschrijver beticht Youp ervan stroop om de mond van de Islamieten te smeren. In de eerste plaats mag Youp dit doen, volgens de door rechts zo bejubelde vrijheid van meningsuiting. Dus waar zeurt Dhr./Mevr. de Briefschrijver over? In ieder geval niet over de oudejaarsconference van Youp die ik gezien heb, want daar was zulks totaal niet aan de orde!

Tenzij ik nu iets cruciaals vergeet, heeft Youp alleen maar gezegd dat de 'Welpies' de wraak van de Moslims zijn voor de kruistochten. Lijkt me evenwel beledigend voor Moslims als voor Welpie-verzamelaars... in ieder geval voor diegenen zonder humor.

Wilders
En de rechtse briefschrijver beklaagt zich tot slot over grappen ten koste van Geert Wilders. Tijdens een oudejaarsconference. De rechtse briefschrijver is kennelijk niet op de hoogte van de Nederlandse normen en Waarden. Hier in Nederland is het namelijk een eer als je genoemd wordt in de oudejaarsconference. Dat is feitelijk het hoogste goed.

In een brief van enkele regels toont de rechtse briefschrijver zich een vijand van goede Nederlandse gewoontes, tegenstander van vrijheid van meningsuiting, een slecht toehoorder en boven alles een humorloze drol.

Maar waarom schrijf je hier in vredesnaam een brief over naar een landelijk gelezen krant? Wie denk je dat het iets kan schelen dat je er on-Nederlandse gedachtes op nahoudt, of dat je Youp van 't Hek simpelweg niet leuk vindt? Laat ons lekker kijken naar Youp van 't Hek, Jan-Jaap van der Wal, Erik van Muiswinkel, Javier Guzman, Dolf Jansen, Najib Amhali, en al die andere oerhollandse 'linkse' helden; wij hoeven niet te weten dat je met al je rechtse intelligentie erachter bent gekomen dat je weet wat je met de knopjes op je afstandsbediening kunt doen.

Tot slot
Misschien is het wel heel makkelijk l*llen voor zo'n 'links type' als ik, die 'bijna alle cabaretiers' aan zijn kant heeft staan, maar laten we vooral niet vergeten dat veel cabaretiers minder links zijn als dat ze in hun shows naar voren doen laten komen. En laten we wel wezen: als de humor ten koste gaat van mijn 'kleur' - en het is goede humor - lach ik even makkelijk.

De uitspraak van Harry van Bommel over de 'intifada' bijvoorbeeld, leverde gisteren een briljante column van Jerry Goossens op in het AD. Vandaag, wederom in het AD, een hilarische cartoon (John) - ook weer over Van Bommel's 'intifada'. Beiden wisten een opmerkelijke link te maken met Van Bommel's imago als womanizer.

Om een goede grap over Van Bommel lach ik net zo makkelijk als om een goede grap over Wilders; een slechte grap over Wilders vind ik net zo ergerlijk als een slechte grap over Van Bommel. Dat komt omdat ik over een uitzonderlijk links talent beschik: humor!

U bent hier